Romania intra in competitie cu Cehia si Bulgaria pentru dezvoltare de programe (software) in regim de outsourcing (relocarea afacerilor) in Europa de Est, industria de IT aducandu-i tarii noastre anul trecut aproape 220 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de firma pintilie.ro.

"Chiar daca preturile practicate de companiile romanesti pentru realizarea unui proiect de outsourcing sunt in crestere, tara noastra se situeaza sub preturile practicate de Cehia si Bulgaria si chiar sub cele practicate de India, cel mai ieftin competitor in domeniu", a precizat Adrian Pintilie, managing partner.

El a explicat ca pretul unui dezvoltator Junior sau Senior in regim, de outsourcing, costa, in medie, intre un minim de 11 euro si un maxim de 26 de euro pe ora, in functie de tehnologiile IT specifice utilizate.

Desi preturile cresc in medie cu 10-15% la fiecare sase luni, Romania continua sa ramana o sursa importanta de outsourcing pentru companiile straine, avand in vedere ca Europa de Vest practica preturi ce variaza intre 50 si 80 de euro pe ora, in functie de proiect.

Potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), anul trecut, exporturile de software au fost de aproximativ 230 de milioane de euro, dintre care maxim 5% au reprezentat export de licente, restul de 95% fiind outsourcing. Din totalul pietei romanesti de IT, exporturile reprezinta 55%.

Estimarea ANIS este ca la sfarsitul anului 2005, rata de crestere la nivelul pietei de IT (exporturi plus piata interna) va fi de 25%, fata de anul 2004, ajungandu-se astfel la o valoare totala de peste 530 de milioane de euro.