Reprezentanti ai ONG-urilor au discutat luni cu primul-ministru Calin Popescu Tariceanu pe marginea transparentei actelor si deciziilor publice si mai ales a acelora care angajeaza banul public.

Societatea civila solicita ca autoritatile sa puna la dispozitia opiniei publice date privind achizitiile publice, privatizarile si toate contractele incheiate de institutii publice sau regii sa poata fi accesate.

Tariceanu a aratat ca legislatia va trebui modificata in conformitate cu legislatia europeana si mai ales cu ultimele doua directive care au fost adoptate in acest an in privinta achizitiilor publice.

Premierul a stabilit un calendar de lucru in acest sens: pana la sfarsitul lunii noiembrie va trebui elaborat un prim proiect de lege iar legislatia primara sa fie gata pana in ianuare 2006.

Accesul la informatiile privind modul in care sunt cheltuiti banii va conduce la responsabilizarea autoritatilor publice.

Din punctul meu de vedere, a declarat premierul Tariceanu, dar cred ca si din partea societatii civile, avem un obiectiv comun. Ne confruntam cu o realitate, care este cea a coruptiei.

Exista intotdeauna premise ca aceste contracte cu clauze de confidentialitate sa ascunda fapte de coruptie si prin transparentizarea lor sigur ca diminuam coruptia la nivelul efectiv, la nivelul realitatii.

Dar, in acelasi timp, ori de cate ori poate sunt contracte corecte dar care au clauze de confidentialitate, ele induc anumite banuieli care pot fi uneori justificate, alteori nejustificate.