O tanara ardeleanca stabilita in Glasgow, Scotia, Ioana Joca, a fost nominalizata la doua categorii ale premiilor BAFTA, cu documentarul "The Grandparents". Aflata la debut, Ioana Joca a fost nominalizata la Premiile Academiei Britanice de Film la categoriile "Best New Work" si "Best First-Time Director". "The Grandparents" este "povestea bunicilor mei, povestea unei generatii.

Acea «talpa a tarii», cum spunea Mircea Eliade, care a trebuit sa infrunte trei regimuri politice: monarhia, comunismul si capitalismul. O generatie care a trecut prin multe si a ramas cu foarte putin (statul le ofera amandurora un ajutor social lunar de 500.000 lei), dar a stiut sa-si pastreze seninatatea.

Abia cea de-a doua lor generatie, din care fac parte, a reusit sa atinga o viata decenta", spune autoarea. Documentarul, singurul nominalizat la ambele categorii BAFTA, a fost realizat de trei oameni (Ovidiu Marginean - cameraman, si Garfield Kennedy - producator, cu un buget de 5.000 de euro, obtinut exclusiv de la Comisia Europeana.

Succesul Ioanei este cu atat mai important, cu cat pana acum nici un roman nu a mai fost nominalizat la BAFTA-Scotland, sectiunea "New Talent Awards". Festivitatea de decernare a premiilor va fi pe 13 noiembrie.