Centrul National al Dansului a fost infiintat, printr-o Hotarare de Guvern, in 2004, pe vremea ministrului Razvan Theodorescu. De atunci, el nu functioneaza, pentru ca nu are nici director, nici echipa manageriala. Cand, in sfarsit, situatia Centrului urma sa se lamureasca si lucrurile sa se puna in miscare, concursul pentru ocuparea postului de director a fost amanat.

Centrul National al Dansului a fost infiintat la cererea coregrafilor si dansatorilor independenti, ca o institutie-gazda pentru spectacole, in subordinea Minsterului Culturii si Cultelor. Activitatile centrului, care sustine dezvoltarea creatiei coregrafice contemporane romanesti, sunt specificate de o ordonanta semnata de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.

In concursul pentru ocuparea postului de director, care ar fi trebuit sa aiba loc, conform site-ului MCC, pe 7 noiembrie, la ora 10, s-au inscris doar doi candidati: Cosmin Manolescu si Mihai Mihalcea.

Coregraful independent Manuel Pelmus, unul dintre initiatorii acestui proiect, apreciaza ca decizia de amanare a concursului pentru ocuparea postului de director este nejustificata. „Am fost informati pe cale neoficiala, vineri seara, cu o zi lucratoare inainte de concurs, ca se fac anumite presiuni, ca anumite persoane vor sa schimbe regulamentul care exista de o jumatate de an.

Problema regulamentului, care a fost invocata, ca pretext, in mod bizar, nu s-a pus niciodata pana acum".

Cosmin Manolescu: „Este vorba de un abuz de putere. Se face loc altor persoane"

Artistii independenti nu au solicitat ministerului amanarea concursului. „ Specificarea de pe site, ca amanarea a avut loc «la solicitarea breslei», e ciudata. Noi nu am cerut asa ceva. Singura solicitare pe care am adresat-o ministerului a fost aceea ca din juriu sa faca parte si un profesionist al dansului din zona independenta.

Stiam ca nu avem nici o sansa sa fim luati in serios, dar am incercat", ne-a spus Manuel Pelmus. Scoaterea la concurs a postului de director s-a tergiversat foarte mult. „Cand speram, in sfarsit, ca se va intampla ceva, ne-am trezit cu aceasta amanare, fara vreo explicatie plauzibila.

Coregrafii independenti sunt nemultumiti de ce se intampla Noi dorim un lucru simplu: nu mai adaugati candidaturi in plus, dati concursul! Definitivam o scrisoare deschisa pe care o vom trimite presei si comisiei din MCC", puncteaza Manuel Pelmus.

Cosmin Manolescu, unul dintre cei doi candidati, afirma ca luni dimineata s-a prezentat pentru a sustine interviul si a aflat ca acesta a fost amanat, fara nici o explicatie. Pe site-ul ministerului se ofera o explicatie extrem de puerila: trebuia modificat regulamentul de organizare al centrului. Acest regulament ar trebui facut dupa ce e selectionat proiectul de management.

Noi nu am fost anuntati oficial, am auzit doar niste zvonuri. Este vorba de un abuz de putere. Se face loc altor persoane care trebuie sa candideze. Este foarte grav ceea ce s-a intamplat si nimeni din minister nu stie pe ce baza s-a anulat concursul.

Am anuntat, international, ceea ce se intampla si deja sosesc, pe adresa ministrului Adrian Iorgulescu, scrisori din strainatate ale unor oameni contrariati de acest abuz", sustine Cosmin Manolescu.

Ioan Onisei, secretar de stat al MCC, ne-a spus ca noua data de desfasurare a concursului va fi 12 decembrie. „Concursul a fost amanat pentru ca am avut in colegiul ministerului discutii si observatii cu privire la modalitatea de organizare si la criteriile si conditiile pentru concurs. Pe site-ul MCC va aparea, in zilele urmatoare, si noul regulament.

Acesta prevede ca oamenii care isi depun candidatura va trebui sa aiba studii superioare si minimum trei ani vechime in management", ne-a declarat Ioan Onisei.

Amanarea concursului ar fi fost solicitata chiar de artistii independenti. „Prin «breasla» intelegem oamenii din domeniul dansului contemporan care au facut si propuneri pentru regulamentul de functionare. Cosmin Manolescu si Mihai Mihalcea au aflat de aceasta decizie pe cai oficiale. Concursul nu s-a amanat, cum se tem ei, la nesfarsit. Cei doi dau nastere la speculatii acolo unde nu e nimic de speculat.

Centrul National al Dansului reprezinta o institutie de cultura din subordinea MCC, si e normal ca ministerul sa hotarasca ce se intampla cu regulamentul acestuia", precizeaza Onisei. Faptul ca amanarea s-a anuntat in preziua concursului nu reprezinta, in opinia lui Ioan Onisei, o problema deoarece, pana la data amanarii, ministerul ar fi primit observatiile celor din breasla.