Noaptea de duminica spre luni a fost cea mai grava de la inceputul violentelor din Franta, 34 de politisti fiind raniti, doi dintre ei grav, dupa ce au fost impuscati cu arme de vanatoare cu bile la Grigny, in departamentul Essonne din sudul Parisului.

In timp ce liderii francezi au anuntat masuri ample pentru restabilirea ordinii in capitala, un sindicat al politistilor francezi a indemnat guvernul sa ceara interventia armatei pentru a stopa "razboiul civil".

Pe de alta parte, o organizatie islamica franceza a emis un decret religios (fatwa), care condamna "cu cea mai mare fermitate" violentele din suburbiile capitalei, cerandu-le musulmanilor sa-si "calmeze furia".

Cel putin 395 de persoane au fost arestate in timpul incidentelor violente care au continuat in cursul noptii de duminica spre luni in suburbiile orasului Paris, unde au fost incendiate 1.408 vehicule, arata un nou bilant al politiei, citat de AFP.

Dupa focurile de arma din Grigny, Bernard Franio, un ofiter de politie din zona, si-a exprimat ingrijorarea fata de directia pe care au luat-o evenimentele. "Chiar au tras in politisti. Acesta este un tip de violenta cu adevarat grav – nu ca in noptile anterioare", a declarat ofiterul. De altfel, ieri a fost semnalat primul deces de la declansarea violentelor.

Jean-Jacques Le Chenadec, in varsta de 61 de ani, agresat vineri seara la periferia nordica a Parisului, a decedat ieri, dupa ce a stat mai multe zile in coma.

Action Police CFTC, un sindicat al politistilor francezi, a indemnat guvernul, ieri, sa ceara interventia armatei pentru a-i tine sub control pe tinerii protestatari, majoritatea cetateni francezi nascuti in aceasta tara, de origine araba sau africana, care se plang de discriminare rasiala.

"Nimic nu pare sa poata opri razboiul civil care se raspandeste, cate putin in fiecare zi, pe intreg teritoriul tarii", se arata intr-o declaratie a sindicatului. "Evenimentele pe care le traim acum sunt fara precedent de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial", adauga documentul.

Incidentele au fost generate de moartea accidentala, la 27 octombrie, a doi adolescenti francezi proveniti din medii de imigranti, la Clichy-sous-Bois, o suburbie din nordul Parisului.

Masuri ample pentru restabilirea ordinii

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a declarat, duminica seara, ca "prioritatea" autoritatilor trebuie sa fie restabilirea ordinii in zonele afectate de violente, in conditiile in care seful Executivului de la Paris a anuntat sporirea efectivelor fortelor de ordine, informeaza AFP.

In timpul unei reuniuni de criza prezidate de seful statului si la care au fost prezenti premierul Dominique de Villepin, ministrul de interne Nicolas Sarkozy si ministrul apararii Michele Alliot-Marie, Chirac a subliniat ca "restabilirea sigurantei si a ordinii publice" reprezinta o "prioritate" in criza declansata de incidentele de la periferia Parisului.

La randul sau, premierul a anuntat ca va face publice "mijloacele pe care Guvernul intentioneaza sa le adopte si masurile" necesare pentru solutionarea crizei.

"Am adoptat o serie de decizii de natura sa sporeasca actiunea Politiei si a Justitiei, deoarece prioritatea absoluta o reprezinta restabilirea sigurantei si a ordinii publice", a afirmat Chirac, la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Interna, fara insa a intra in detalii.

"Cei care vor sa semene frica si violenta vor fi prinsi, judecati si pedepsiti", a adaugat liderul francez, insistand asupra importantei "respectarii fiecarui individ, a justitiei si egalitatii sanselor".

«Fatwa», impotriva violentelor din Franta

Ca urmare a zvonurilor potrivit carora militanti islamisti ar alimenta o parte din proteste, un comunicat al Uniunii Organizatiilor Islamice din Franta (UOIF) condamna "cu cea mai mare fermitate" violentele si cere "cu insistenta revenirea la calm in cel mai scurt timp posibil".

Decretul religios (fatwa), emis duminica seara, "interzice formal tuturor musulmanilor care se afla in cautarea multumirii si a gratiei divine sa participe la orice actiune impotriva bunurilor publice, private sau care poate atenta la viata unei persoane".

"Participarea la aceste acte de violenta este un act ilegal", precizeaza comunicatul UOIF, potrivit caruia "orice musulman care traieste in Franta, indiferent daca este sau nu cetatean francez, are dreptul de a solicita respectarea propriei persoane, a demnitatii si convingerilor sale, precum si dreptul de a actiona pentru un plus de egalitate si dreptate sociala".

"Dar aceasta actiune, indiferent daca are loc concertat sau in mod spontan, nu trebuie in nici un caz sa fie in contradictie cu invatamintele si cu dreptul care guverneaza viata comuna".

Temeri privind extinderea violentelor in UE

Politica pentru imigratie a Frantei a fost tema a numeroase analize in publicatiile interne si internationale, care pun sub semnul intrebarii modelul social francez si avertizeaza asupra posibilei aparitii a unor astfel de probleme si in restul Uniunii Europene, relateaza BBC.

De altfel, Politia germana a anuntat ca, in cursul noptii de duminica spre luni, cinci vehicule au fost incendiate, intr-un cartier sarac din Berlin. Nimeni nu a fost ranit, iar necunoscutii care au comis aceste acte au reusit sa fuga. Potrivit unui purtator de cuvant, "Politia nu exclude ca raufacatorii sa fi vrut sa imite" imigrantii care actioneaza in suburbiile franceze de circa zece zile.

In aceeasi noapte, mai multe incendii au vizat numeroase vehicule si cladiri nelocuite, intr-un cartier din Bremem (nord-vestul Germaniei).