In Franta se trage asupra politistilor: 34 au fost raniti cu arme de foc de catre vandali. Ieri-noapte, 1.408 masini au fost incendiate. Prima victima a vandalilor a decedat ieri.

In Franta, confruntarile au devenit mult mai dure: 34 de politisti au fost raniti, dintre care doi sint in stare grava, in urma atacurilor cu arme de foc cu bile. Bilantul noptii de duminica spre luni arata 1.408 masini incendiate. Cele 270 de orase in care au avut loc astfel de violente impinzesc harta Frantei.

Pe linga incendieri, huliganii au aruncat o masina in flacari intr-o gura de metrou si o bomba incendiara intr-o biserica. Cele 395 de arestari efectuate de politie nu i-au descurajat pe tinerii vandali. Violentele au depasit granitele franceze: la Bruxelles si la Berlin au fost incendiate cinci masini.

Politia cere interventia armatei

Un sindicat al politistilor, Action Police CFTC, a cerut ieri guvernului sa impuna restrictii de circulatie noaptea si sa aduca armata in zonele cuprinse de revolte. „Nimic nu pare sa puna capat razboiului civil care se raspindeste in fiecare zi, in toata tara", scria sindicatul in cererea sa. Presedintele Jacques Chirac a convocat de urgenta Consiliul Securitatii Interne.

El a anuntat ca „am luat un numar de decizii pentru ca actiunea politiei si a justitiei sa fie intarita, caci astazi prioritatea absoluta este restabilirea securitatii si ordinii publice".

Batalie electorala

Declaratiile presedintelui Chirac par sa intareasca politica de „toleranta zero" adoptata de ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy. Acesta declarase ca „violentele sint organizate, nu spontane". Prim-ministrul Dominique de Villepin favorizase o abordare mai blinda, propunind un plan de actiune pentru combaterea somajului.

Ambii politicieni doresc sa ii succeada lui Chirac la functia de sef al statului. Escaladarea violentelor duce la pierderea simpatiei populare pentru tinerii „discriminati", iar Sarkozy s-ar putea sa devina cistigatorul cursei politice. Sarkozy si-a sustinut duminica pozitia ferma: „Au trecut deja 30 sau 40 de ani de cind toleram niste lucruri care nu ar fi trebuit niciodata acceptate".

Islamul are un rol

Numerosi analisti atrag atentia ca tinerii implicati in violente nu sint doar musulmani. Potrivit unor relatari din „Le Figaro", mai multi musulmani care i-au ajutat pe politisti sa mentina ordinea strigau „Allah Akbar!" („Allah e mare"). Ei au obtinut retragerea politiei din cartier sub promisiunea ca vor inceta violentele.

Valul islamic

Cu toate acestea, premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a declarat ca interzicerea valului islamic in scolile franceze este una dintre cauzele tulburarilor, contribuind la crearea sentimentului de excludere.

Uniunea Organizatiilor Islamice din Franta a emis un decret religios (fatwa) prin care „interzice oficial oricarui musulman, care cauta multumirea si iertarea divina, sa participe la vreo actiune care dauneaza fara discernamint sau care atenteaza la viata altuia". Alain Touraine, sociolog francez, a prezis din 1991 „explozia urbana".

Potrivit ziarului britanic „The Guardian" care-l citeaza, cauzele violentelor sint „rasismul, saracia si brutalitatea politiei impotriva emigrantilor". •

Primul mort

Prima victima a anarhistilor stradale este un barbat de 61 de ani, care a fost agresat vineri. Jean-Jacques Le Chenadec, in virsta de 61 de ani, a fost batut de un tinar protestatar in timp ce statea de vorba cu un vecin in fata casei, la Stains. Agresorul venise sa-i intrebe pe cei doi despre ce discuta.

Cind acestia au spus ca discuta despre autoturismele lor aflate in pericol, el l-a lovit cu pumnul pe interlocutor, indepartindu-se apoi in fuga. Agresorul avea fata acoperita cu o cagula.

Un alt caz, o femeie cu handicap, in virsta de 56 de ani, a suferit arsuri pe 20 la suta din suprafata corpului in urma incendierii unui autobuz, miercuri, 2 noiembrie. Tineri agresivi au aruncat cu coctailuri molotov in autobuz. Soferul a deschis usile, pasagerii imbulzindu-se spre iesire.

Batrina cu dizabilitati care se deplasa cu ajutorul unor cirje a fost prinsa in ambuscada si cuprinsa de flacari. Soferul a intervenit si a salvat-o de la moarte.

Presa despre „Katrina dezastrelor sociale"

„Franta plateste astazi pentru aroganta sa", scrie Yves Thread intr-un editorial din „Le Figaro", ziar de dreapta. In felul acesta explica Thread satisfactia simtita in presa straina, in special americana: „Ziarele americane nu ezita sa compare Parisul cu Bagdadul, Seine-Saint-Denis cu Fisia Gaza si sa califice criza drept «Katrina dezastrelor sociale».

„Liberation", ziar cu simpatii socialiste, considera ca guvernul francez este de vina pentru violente: „Prin provocarile sale verbale, Nicolas Sakozy s-a desemnat drept tinta, permitindu-le piromanilor delincventi sa se ascunda in spatele alibiului unei pseudo-constiinte politice „anti-sarko". Ar fi nedrept sa spunem ca guvernul este responsabil de toate relele, totusi este vinovat."