Reprezentantii marilor confederatii sindicale se intalnesc, marti, pentru prima data cu premierului Calin Popescu Tariceanu.

Sindicalistii isi vor prezenta nemultumirile privind nerespectarea dialogului social in Romania si faptul ca proiectul de buget pentru anul viitor a fost aprobat in executiv, fara ca sindicatele sa fie consultate.

Ei se asteapta sa gaseasca o solutie in urma intalnirii cu premierul caci si-au amanat chiar si mitingul de amploare anuntat pentru astazi in Capitala.

Liderii BNS, Cartel Alfa si CNSRL Fratia vor prezenta principalele revendicari ale celor pe care ii reprezinta: un salariu minim pe economie de 430 de lei, 6 la suta din PIB pentru invatamant, un fond social de 2,5 la suta si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar.

De asemenea, protestatarii cer o politica salariala care sa permita indexarea lefurilor reducerea fiscalitatii pe piata muncii, adoptarea a doua legi deosebit de importante pentru sindicate:Legea Contractelor Colective de Munca si Legea Conflictelor de Munca.

Cele cinci confederatii sindicale membre in Consiliul Economic si Social s-au retras din acest organism si au declansat proteste din cauza nerespectarii dialogului social.

In functie de rezultatele discutiilor de marti cu primul ministru, organizatiile salariatilor vor stabili daca isi radicalizeaza sau nu protestele.