Audierea de catre procurorii Parchetului instantei supreme a lui Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, in scandalul conturilor legate de tranzactionarea actiunilor Rompetrol la preturi derizorii, raspunde multor intrebari. In primul rand, celei legate de faptul ca liderul PSD nu prea a reactionat la recentul scandal Rompetrol, apreciaza cotidianul Atac.

Totodata, el nu a avut prea multe de spus nici despre scandalul declansat de interventia telefonica a premierului Tariceanu pe langa procurorul general Ilie Botos atunci cand Patriciu a fost arestat. Banuim ca unul dintre motive este legat de faptul ca Ionut Costea, cumnatul lui Geoana, a facut afaceri prospere cu Patriciu.

Tranzactii bursiere

Luni, destul de discret, fata de alti actori ai scandalului Rompetrol, Ionut Costea a fost audiat de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) in scandalul generat de verificarea conturilor a 60 de persoane aflate sub supravegherea anchetatorilor pentru modul de tranzactionare a actiunilor Rompetrol.

Dupa cum se stie, DIICOT a cerut bancilor supravegherea conturilor a peste 60 de persoane fara, ca neaparat, sa fie declansata impotriva acestora urmarirea penala. Masura poate fi dispusa de catre procurorii DIICOT pe o durata de cel mult 30 de zile.

Punerea sub supraveghere a conturilor a fost dispusa in dosarul 111/D/P/2005 la 20 octombrie si vizeaza verificarea circuitului financiar incepand cu 1 ianuarie 2001. In cazul in care motivele se vor dovedi temeinice, aceasta masura poate fi prelungita pana la patru luni.

Conform unor surse bancare, printre cei carora le sunt verificate conturile se numara: premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul PNL Teodor Melescanu, Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, ziaristul Sorin Rosca Stanescu.

Pe lista mai figureaza omul de afaceri Sorin Marin, fost partener al lui Dinu Patriciu, acuzat de catre Ioan Melinescu, fost director al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ca a facut tranzactii ilegale, fiind urmarit de politiile din 30 de state.

Descurcaretul Costea

Ionut Costea, in prezent presedintele Raifeissen Banca pentru locuinte, a fost protagonist in mai multe scandaluri. Este vorba despre celebrul scandal „Mita suedeza" sau cel legat de autostrada Bucuresti - Brasov. De altfel, despre acest subiect ziarul nostru a scris pe larg.

Alt caz fierbinte in care a fost implicat Costea este legat de faptul ca a fost acuzat de catre Curtea de Conturi ca ar fi marit nejustificat un comision in favoarea unei banci germane. Legat de aceasta tranzactie, potrivit raportului Curtii de Conturi, statul roman a fost prejudiciat cu 750.000 de marci germane.