Volumul Trimisul nostru special de Florin Lazarescu, cea mai recenta aparitie a Editurii Polirom, aparuta in colectia „Ego. Proza", dezvalue lumea presei vazuta prin ochii unui „trimis special". Un roman exploziv care „dinamiteaza" legile corectitudinii politice si cliseele lumii contemporane.

Presedintele Romaniei isi anunta oficial prezenta la funeraliile unui mare jurnalist, mort in urma unui accident de masina. Presa il vineaza pentru declaratii, un terorist arab, pentru a-l arunca in aer. Insa atit Antonie, trimisul special al unui ziar local, cit si teroristul Mohammad rateaza intilnirea cu presedintele, din cauza unei neintelegeri.

Cei doi „vinatori" se vor intilni intr-o biserica goala (presupusul loc unde urma sa apara presedintele). Mohammad, cu un rucsac de dinamita in brate, navaleste in biserica, urlind: „Sariti in aer, porci occidentali!".

La fata locului, Antonie leaga o conversatie cu Mohammad si il convinge ca romanii nu sint „porci occidentali", ci doar niste bieti „porci romani", care viseaza sa devina „occidentali"... – acesta e doar unul dintre planurile povestirii care construiesc un roman spectaculos: Trimisul nostru special, de Florin Lazarescu, cea mai recenta aparitie in colectia „Ego. Proza" a Editurii Polirom.

Exploziv si la propriu, si la figurat, romanul lui Florin Lazarescu arata ca literatura poate fi mai percutanta decit inventia lui Nobel. Autorul „dinamiteaza" legile corectitudinii politice, cliseele lumii contemporane.

Prin ce intimplari ajunge pesronajul principal un „trimis special" ? Cum e viata vazuta din redactia unui cotidian? Despre ce scrie Antonie ca jurnalist? Cum se transforma un student arab obisnuit intr-un terorist? Cum ajunge un tigan roman sa vinda droguri pe strada? – sint intrebari la care naratorul raspunde pe rind, prezentind destine paralele care se intretaie pe parcurs.

Cu mult umor – uneori cu cinism – romanul ofera o imagine despre criza de identitate a individului din realitatea contemporana.

Prozator, publicist si scenarist iesean, Florin Lazarescu se afla la al doilea roman, dupa Ce se stie despre ursul panda (Polirom, 2003). Colaborari la: Dilema Veche, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Ziarul de duminica, Sapte seri, Timpul, Contrafort, Vatra.

Cistigator al concursului organizat in 2005 de Centrul National al Cinematografiei, cu scurt-metrajul Lampa cu caciula, care va fi turnat in regia lui Radu Jude. Face parte din echipa de scenaristi a serialului „Animat Planet Show", o parodie animata gindita de Divertis, difuzat de Antena 1.