Premierul Calin Popescu Tariceanu va relua joi, dialogul cu sindicatele in cadrul Consiliului Economic si Social. La prima sa intalnire de marti cu marile confederatii sindicale Tariceanu nu a putut, insa, sa-i convinga pe profesori sa-si intrerupa protestele.

Guvernul are nevoie de sustinerea sindicatelor si de un acord social, declara premierul.

Liderul BNS, Matei Bratianu a declarat pentru postul public de radio ca in timpul discutiilor de marti, primul ministru a insistat ca profesorii sa inceteze greva dar cadrele didactice nu au dat inapoi. Dascalii spun ca vor continua protestele atata timp cat salariile pe care le au in present nu le asigura un trai decent.

Sindicatele cer un salariu minim pe economie de 430 de lei, 6 la suta din PIB pentru invatamant, un fond social de 2,5 la suta si tichete de masa pentru tot sectorul bugetar.

De asemenea, protestatarii vor o politica salariala care sa permita indexarea lefurilor reducerea fiscalitatii pe piata muncii, adoptarea a doua legi deosebit de importante pentru sindicate:Legea Contractelor Colective de Munca si Legea Conflictelor de Munca.

Cele cinci confederatii sindicale membre in Consiliul Economic si Social se retrasesera din acest organism si au declansat proteste din cauza nerespectarii dialogului social.