Romania nu are nevoie sa schimbe, pana la sfarsitul acestui an sau in 2006, actualul sistem de taxe, dar dupa data aderarii europene ar trebui sa apeleze la un alt sistem, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in cadrul emisiunii "Stirea Zilei" de la Antena 3.

"Cred ca sistemul de taxe de acum ne permite sa functionam stabil" pana la data aderarii la UE, a spus Vladescu. Intrebat de gazda emisiunii, Gabriela Vranceanu Firea, ce va face daca ar fi fortat de imprejurari sa apeleze la masuri precum cresterea TVA, el a spus ca isi va da demisia.

Codul Fiscal, a precizat acelasi ministru, va fi gata in urmatoarele saptamani si "nu pregateste nimic" surprinzator.

Tot "nimic" nu s-a intamplat nici intre Romania si FMI, a spus Vladescu. Mai precis, "nimic dramatic", deoarece Bucurestiul continua sa lucreze impreuna cu Fondul in supravegherea echilibrelor economice, iar recentele confruntari au fost doar un "subiect inflamat de presa".

Referitor la actuala greva din invatamant, ministrul Finantelor a spus ca nu poate oferi o solutie imediata daca singura revendicare a sindicatelor din educatie este cresterea procentului din PIB dedicat acestui domeniu.

Dar este loc de negocieri daca este vorba despre programe de dezvoltare si dotare, a spus reprezentantul guvernului, care dezminte criticile sindicatelor si afirma ca profesorii au beneficiat, intre octombrie 2004-octombrie 2005, de cresteri salariale de pana la 50%.