Posta se va sparge pina la sfirsitul acestui an, cu girul ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Este suspecta graba cu care se actioneaza, in conditiile in care, pina la inceputul anului viitor, se va desemna consultantul pentru restructurarea si privatizarea institutiei. Statul, prin MCTI, este unicul actionar al Postei Romane, o companie care obtine profit an de an.

Consultantul va gasi o companie in jurul careia vor gravita sase firme, rezultate in urma externalizarii. Cele sase servicii sint: curatenie, IT, cash management, transport valori, distributie trimiteri postale si tipar digital. Aceste activitati vor fi prestate de noi entitati, din care Posta va detine 20%, iar firmele specializate care se vor asocia vor detine 80%.

Aceste entitati vor beneficia de contracte garantate cu Posta Romana si vor activa in sedii inchiriate de la aceasta companie. Aici vor lucra si cei 3.500 de angajati ai Postei, care ar trebui restructurati anul acesta. „Ambitia mea este ca, din 2006, sa operam in acest fel", spune Dan Mihai Toader, directorul general al Companiei Nationale Posta Romana.

Profit pe hirtie

Varianta ideala, spune directorul Postei Romane, care a reiesit din business-plan este ca aceste societati sa opereze servicii si pentru alte companii, astfel incit sa obtina profituri. Conform lui Dan Mihai Toader, Posta va avea in 2006 un buget consolidat de 7.600 de miliarde de lei vechi si un profit brut de peste 112 miliarde.

De la companiile nou-infiintate, directorul Postei spune ca se va obtine, din chirii si din dividende, o suma de peste sase ori mai mare: 700 de miliarde de lei. „Nu sint firme-capusa, ci cautam parteneri pentru un business nou", spune Dan Mihai Toader.

Riscuri asumate

Realitatea poate sa stea cu totul altfel. Asocierea cu firme de profil nu pare sa fie ideea cea mai potrivita. Logica este simpla. Managerii firmelor care vor intra in afaceri cu Posta nu vor avea nici un interes sa directioneze contracte catre noua societate, unde, oricum, detin doar 80%, ci catre firmele proprii, de unde ar incasa 100% din profit.

Firma rezultata din asocierea cu Posta ar fi utila doar pentru a exploata contractul garantat cu aceasta societate si care va trebui sa fie mentinut si de catre compania care va cumpara Posta Romana. Ceea ce tot capusare se numeste. Pe de alta parte, daca totul ar fi asa de profitabil nu s-ar incerca evitarea avizului consultantului.

Suspiciunile generate de faptul ca nu se asteapta o decizie a consultantului fac trimitere catre cazul Petrom-Petromservice. Dan Mihai Toader este membru al Blocului National Democrat, aripa politica a BNS.

Mariana Kniesner, presedintele Federatiei Posta si Comunicatii, considera ca nu trebuie sa se faca o externalizare, ci un contract cu firmele pentru serviciile respective, prin care sa garanteze ca salariatilor li se va respecta contractul colectiv de munca.

Aceasta a confirmat interesul Asociatiei Salariatilor pentru un pachet de actiuni la privatizarea postei, dar si pentru participarea la entitatile nou-create, insa in masura in care acestea au legatura cu activitatea postala.

Bilbiiala ministeriala

Ministrul Comunicatiilor si-a schimbat, in mod suspect, punctul de vedere in doar citeva zile. „Restructurarea si privatizarea Postei Romane vor fi facute doar pe baza propunerilor consultantului sau consultantilor ce vor fi angajati", spunea ministrul Nagy. Intr-un weekend, cuvintul „consultant" a fost inlocuit cu „Consiliul de Administratie".

„In momentul de fata, in Consiliul de Administratie s-au primit propunerile pentru parteneriate si externalizari", afirma ministrul Nagy, care spune ca ultimul cuvint il va avea Consiliul de Administratie. Spune totusi ca acestea nu trebuie sa afecteze activitatile de baza ale Postei. Ramine de vazut in ce masura va afecta aceasta operatiune profitul Postei.