Pandemia gripei aviare este inevitabila, in opinia presedintelui Agentiei de Sanatate ONU. Banca Mondiala a evaluat posibilele daune la cel putin 800 de miliarde de dolari.

Peste 600 de experti in medicina s-au intilnit la Geneva, in prima incercare de a dezvolta o strategie globala, in cazul in care virusul s-ar transmite de la om la om. „Semnele sint clare.

Este doar o chestiune de timp pina cind virusul gripei aviare va avea abilitatea de a se transmite de la om la om, dind nastere la o pandemie", a declarat Lee Jong-Wook, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), amintind ca un virus modificat al gripei aviare a omorit zeci de milioane de oameni in 1918. Previziunile expertilor de la OMS sint sumbre.

Daca Dick Thompson, purtatorul de cuvint al organizatiei, crede ca lista mortilor nu va depasi 7,4 milioane de oameni, doctorul David Nabarro, expert senior, apreciaza pierderi omenesti intre 5 si 150 de milioane.

Pierderi din panica

Milan Brahmbhatt, economistul Bancii Mondiale responsabil cu Asia de Est si regiunea Pacificului, a declarat ca produsul intern brut global ar putea scadea cu 2% in urma unei astfel de pandemii, ceea ce inseamna aproape 800 de miliarde de dolari intr-un an. „Principalele pierderi vor fi cauzate de panica.

Oamenii vor evita sa calatoreasca, vor sta acasa dupa serviciu, nu vor mai merge la cumparaturi", a explicat Brahmbhatt.

Teoretic, stam bine

Tulpina H5N1 a aparut in 1997 in Hong Kong si au fost ucise, pina acum, peste 150 de milioane de pasari din 15 tari asiatice si europene. In 2004, oficialii de la Hanoi au anuntat moartea a trei oameni in Vietnam, iar de atunci s-au infectat inca 120 de persoane, dintre care jumatate au murit.

Aproape 60% din tari au un plan de pregatire in fata pandemiei, dar in cele mai multe cazuri este vorba doar despre o foaie de hirtie. „Aceste planuri trebuie exersate si repetate", a spus Mike Ryan, directorul responsabil de pandemie din cadrul OMS.

„Pentru prima data in istoria umanitatii, avem sansa de a ne pregati in fata unei pandemii, inainte ca aceasta sa izbucneasca", a adaugat si doctorul Margaret Chan. In acest sens, presedintele SUA, George W. Bush, a propus saptamina trecuta ca guvernul american sa cheltuiasca 7 miliarde de dolari pentru planurile de pregatire.