In urma cu doua saptamani, pe 24 octombrie, scriam despre bubuiturile produse de Hidrocentrala Portile de Fier I din burta grupului energetic 6, aflat in probe dupa retehnologizare. Nu ne-am mai fi amintit de acest subiect daca nu ne-ar fi convins directorul general al Hidroelectrica, dl Traian Oprea, ca e vorba doar de niste bubuituri trecatoare.

La ora la care cititi publicatia noastra, dintre cele 6 grupuri ale hidrocentralei, grupul 4 este oprit din 3 noiembrie; a fost lasat sa se odihneasca dupa o saptamana de functionare, pentru ca fusese oprit alte 5 saptamani pentru mici probleme ca pierderi de ulei, un racitor spart, capul de distributie rupt etc.

Grupul 5 este oprit pentru ca a fost depistat fenomenul de cavitatie care afecteaza rotorul; probleme au avut si grupurile 2 si 3. Pe scurt, singurul grup care nu bubuie la Portile de Fier 1 este grupul 1. Adica cel vechi, de retehnologizarea caruia nu s-au apucat inca cei de la VA TECH.

Functioneaza in ciuda caracterului de urgenta al necesitatii retehnologizarii, acea urgenta care a facut sa se sara peste licitatie, ca nu mai era timp pana se rupea hidrocentrala. Asa ca ne-am ales cu o ruina nou-nouta de niste sute de milioane de euro.

In ce ne priveste, suntem resemnati si ne cautam surse de bucurie in faptul ca distrugerile produse de compania VA TECH asupra Romaniei nu au ritmul cu care sunt sifonate comisioanele de zeci de milioane de euro. Uite, de exemplu, distrugatorul nu a reusit sa inaugureze primul grup retehnologizat la Portile de Fier 2 – pentru care aveau termen pe 5 mai.

5 mai 2005, pentru ca – ha, ha – comisionul de 63 de milioane de euro a plecat spre conturile elvetiene inca din 2001. La termen.