APADOR-CH isi exprima profunda dezamagire fata de pozitia prezentata de primul ministru pe data de 8 noiembrie a.c. in fata Parlamentului cu privire la propria sa interventie in cazul Dinu Patriciu.

Primul ministru a refuzat sa admita ca telefonul dat procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in perioada privarii de libertate a domnului Dinu Patriciu din luna mai a.c. a insemnat , indiferent de continutul convorbirii, o imixtiune in desfasurarea procesului penal.

Este adevarat ca privarea de libertate a omului de afaceri a reprezentat un cumul de masuri ilegale si abuzive, lucruri criticate public de APADOR-CH la vremea respectiva. Insa nimic nu poate justifica interventia directa a primului ministru, cu atat mai putin pretextul pueril al dreptului de a se informa de la institutie la institutie.

Nu este deloc democratic ca institutia primului ministru sa se adreseze, pe cai neoficiale, unei alte institutii a statului pentru a cere informatii despre situatia unei persoane anume.

Aspectul cel mai grav al refuzului primului ministru de a recunoaste ca a gresit consta in crearea unui precedent extrem de periculos.

Orice institutie a statului se va simti incurajata sa recurga la astfel de interventii, invocand dreptul de a se informa institutional, ceea ce va pune in pericol real greu castigata independenta a judecatorilor si procurorilor.

APADOR-CH cere inca o data primului ministru sa recunoasca public ca a gresit intervenind in cazul Dinu Patriciu si sa dea garantii ferme ca o astfel de situatie nu se va mai repeta. In caz contrar, singura solutie ramane demisia din fruntea Guvernului Romaniei.

APADOR-CH