Potrivit Prime Transaction, sedinta de miercuri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost una linistita, in care valoarea totala a tranzactiilor abia a depasit 20 milioane lei noi (un minim al ultimei luni), iar indicii bursieri au avut oscilatii mai mici de 1%.

In schimb pe totalul Bursei Electronice Rasdaq s-a inregistrat o lichiditate record, cu un rulaj de 37,33 milioane lei noi.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB)

Sedinta de astazi a fost una deosebit de linistita, in care valoarea totala a tranzactiilor abia a depasit 20 milioane RON (un minim al ultimei luni), iar indicii bursieri au avut oscilatii mai mici de 1%.

Practic acelasi lucru s-a intamplat si la bursele mai mature din Ungaria, Cehia si Polonia, unde pana la inchiderea sedintei de la noi se inregistrau rulaje foarte mici si oscilatii modeste ale principalilor indici bursieri.

Singura diferenta consta in faptul ca pe cele 3 piete indicii se aflau la variatii usor negative, in timp ce la BVB toti cei 3 indici au inchis pe mici cresteri.

Cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 3,4 milioane RON. Dupa o evolutie modesta a cursului in jurul palierului de 1,1500 RON/actiune, TLV a inchis la minimul zilei, 1,1400 RON (-0,9%), astfel incat la final era singura actiune lichida cu variatie negativa fata de ziua precedente.

Se pare ca, dupa evolutia buna din prima parte a lunii octombrie, TLV a intrat intr-un tunel orizontal, stabilizandu-se in jurul pretului de 1,1500 lei.

Cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie si al doilea din intreaga piata a fost Sicomed Bucuresti (SCD), cu un rulaj de 2,45 milioane RON datorat unui volum record de circa 1,8 milioane actiuni. Cursul a crescut la un maxim de 1,3800 RON/actiune, inchizand la 1,3700 lei, unde inregistreaza o apreciere de 0,7% fata de ieri si de 6,2% de la inceputul lunii.

Pentru Sicomed a fost lansata astazi o oferta publica de cumparare de actiuni, de catre Zentiva NV (ce a cumparat recent intreg pachetul de la Venoma Holding, actionarul majoritar de la Sicomed), oferta ce vizeaza restul de actiuni SCD (circa 49% din total).

Oferta se refera la un pret de 1,3700 RON/actiune, ceea ce a adus titlurilor SCD o crestere semnificativa in ultimul timp, ce diminueaza atractivitatea ofertei publice.

Printr-o evolutie buna, insotita de o lichiditate pe masura, s-au remarcat astazi si titlurile Compa Sibiu (CMP). Dupa ce cursul a scazut la inceputul sedintei la 1,5500 RON/actiune, a urmat o rasturnare a balantei cerere-oferta in piata ce a inscris titlurile CMP pe o panta de crestere, pana la maximul de 1,6000 RON (+1,3%).

Volumul a depasit 100 mii actiuni, astfel ca rulajul total a fost de 175 mii RON. Rezultatele pe primele noua luni sustin actualele cotatii, profitul este cu 74% mai mare decat lajumatatea anului iar indicatorul PER anualizat are valoarea 11,5.

Titlurile SIF au debutat astazi cu scaderi, de mica amploare, pana la jumatatea sedintei evoluand la cotatii modeste. Abia spre finalul sedintei au inceput sa apara cumparatorii, astfel ca un numar de trei titluri SIF (SIF2, SIF3, SIF4) au inchis la variatii pozitive, restul pe variatie zero. Cel mai mult a crescut SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), cu 1,1%.

Bursa Electronica Rasdaq

Lichiditate record pe totalul Bursei Electronice Rasdaq, unde se inregistreaza un rulaj de 37,33 milioane RON. Aceasta se datoreaza in principal unei tranzactii masive, cu pachet de 63,8 milioane actiuni Asigurarea Romaneasca-Asirom SA (ASRA), pe piata principala, la pretul de 0,5500 RON/actiune.

Pachetul, in valoare de 35,09 milioane RON, reprezinta 10% din capitalul social al companiei de asigurari. Societatea a raportat un profit net de 2 milioane RON la jumatatea acestui an, fata de o pierdere de 23,6 milioane RON la finalul anului 2004.

La prima categorie cel mai tranzactionat titlu a fost Socep Constanta (SOCP), insa cu un rulaj de doar 90 mii RON. Cursul a stagnat la 0,2650 RON/actiune pe toata durata sedintei, pana la final, cand un numar redus de ordine de vanzare au provocat inchiderea la 0,2630 RON (-1,1%).

Dupa salturile spectaculoase de la finalul lunii octombrie, actiunile SOCP au intrat in noiembrie pe o tendinta de usoara scadere, de la inceputul lunii scazand cu 4,4%.

Intr-o zi ca aceasta, cu o dinamica modesta la nivelul principalelor societati listate la BER si BVB, evolutia titlurilor Biofarm Bucuresti (BIOF), in ultima perioada cele mai tranzactionat de la Rasdaq, poate fi considerata o performanta.

Cursul a urcat la un maxim de 0,5300 RON/actiune, iar majoritatea actiunilor s-au tranzactionat la 0,5200 lei, astfel ca la nivel de pret mediu se inregitreaza o crestere de 2,1%.