1. Este a doua oara cand actionarilor Academiei Catavencu li se controleaza conturile. O data in regimul Iliescu-Nastase si acum, in regimul Basescu-Tariceanu. Insistenta celor care scormonesc in spatiul nostru privat ne-a facut sa cercetam cu mai multa atentie legislatia in materie.

Am descoperit cu acest prilej ca asa cum este scrisa, legea in baza careia se pot controla conturile nu contine nici o prevedere privind drepturile persoanei ale carei conturi sunt controlate. Concret, nu obliga procurorul sa-si valideze decizia in fata unui magistrat, asa cum se intampla de pilda in cazul urmaririi telefoanelor.

De asemenea, nu creeaza nici o posibilitate persoanelor afectate de a avea acces la justitie pentru a-si apara drepturile. Asta face ca actul verificarii conturilor sa incalce cel putin doua articole ale unor conventii europene: art. 5 din Conventia Europeana privind spalarea, descoperirea, sechestrarea si confiscarea produselor infractiunii, ratificata de Romania prin legea nr.

263/15 mai 2002 si art. 8 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Astfel, statul roman este practic dezarmat in fata unui proces.

In zilele urmatoare, persoanele ale caror conturi presupunem ca au fost verificate vor demara actiuni pentru a sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru aceste abuzuri.

2. Consideram ca aceste actiuni pot fi considerate presiuni asupra independentei presei. Academia Catavencu are o cariera serioasa in domeniu, incepand cu minerii care ne-au cautat redactia, Magureanu care ne-a ascultat telefoanele, Ministerul Finantelor care ne-a bombardat cu controalele, tirajele retrase de pe piata si, in sfarsit, repetate urmariri ale conturilor.

Daca putem accepta, la limita, ca pentru prima verificare a existat o bruma de justificare – ipoteza spalarii banilor lui Dinu Patriciu pe traseul unui fost actionar al Rompetrol (Sorin Marin) care a cumparat actiuni la Academia Catavencu - in cazul ultimei verificari a conturilor, nici aceasta justificare nu mai rezista.

In lista persoanelor cu conturile verificate au aparut numele a doua persoane care nu au vazut niciodata bani proveniti dinspre Rompetrol, dar au in schimb calitatea de coeditori la Cotidianul si Radio Guerrilla. E vorba de Calin Husar si Nicolae Ratiu (cetatean britanic, fiul lui Ion Ratiu).

In schimb, constatam ca lista celor cu conturi urmarite coincide cu lista Elenei Udrea "de grupuri de interese si de presa" care au hartuit-o pe dansa si institutia prezidentiala. In consecinta, un prezumtiv initiator al acestei actiuni de urmarire a conturilor poate fi presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Credem ca aceste actiuni pot fi realizate prin intermediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Or, daca e sa punem alaturi dosarele de mare coruptie si crima organizata, publicate de Academia Catavencu langa cele produse de Parchet, putem trage concluzia ca preocuparea Parchetului nu este combaterea coruptiei, ci a celor care o expun.

3. Rezulta logic din cele de mai sus ca procurorul general Ilie Botos ar trebui sa fie evaluat conform legii sub aspectul performantelor in combaterea coruptiei si crimei organizate. Daca in urma acestei verificari, Ilie Botos rezista, ne scoatem palaria, dar daca nu, cerem Ministerului Justitiei sa-l schimbe si pe el.

Daca ministrul Justitiei nu poate sa il schimbe, asa cum ii permite legea, ii cerem Monicai Macovei sa isi dea demisia.

4. In urma publicarii faptului ca ne sunt urmarite conturile in compania unor persoane cu afaceri in domeniul petrolului, precizam ca nici unul dintre ziaristii de la Academia Catavencu nu au si nu au avut vreodata actiuni la Rompetrol.

Senatul Academiei Catavencu

BONUS:

Mircea Toma a declarat in cadrul intalnirii de miercuri cu presa ca nu l-a sunat pe Ilie Botos, ci ca a fost sunat de procurorul general care ii solicita informatii pentru completarea dosarului privind suspiciunea de coruptie si implicare la crima organizata a fostului ministru Dan Ioan Popescu. Mizand pe prezumtia de buna intentie a procurorului general, Mircea Toma a avut o intalnire cu acesta.

La sase luni de la acest moment, in loc sa apara vreun dosar despre Dan Ioan Popescu, sunt puse in urmarire conturile lui Mircea Toma, situatie in care jurnalistul considera ca regula off-the-record impusa de procurorul general Ilie Botos nu mai are rost.