Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a primit astazi, 9 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe ministrul afacerilor externe al Republicii Georgia, Gela Bezhuashvili, si pe ministrul efacerilor externe al Republicii Lituania, Antanas Valionis.

Sefii diplomatiei din cele doua state se afla la Bucuresti cu ocazia participarii la cea de a doua reuniune la nivel ministerial a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei, prima manifestare de gen ce se desfasoara in afara granitelor acestei tari.

In cadrul intalnirilor au fost discutate atat aspecte ce tin de perspectivele relatiilor bilaterale ale Romaniei cu Republica Georgia si, respectiv, cu Republica Lituania, cat si chestiuni care vizeaza consolidarea cooperarii politice si de securitate intre state membre si viitoare membre ale UE.

Totodata, a fost abordata tema colaborarii regionale si cea privind securitatea in regiunea extinsa a Marii Negre, subiecte considerate prioritare pentru viitoarele reuniuni la nivel inalt la care vor participa reprezentanti din cele trei state.

Pe agenda discutiilor dintre presedintele Basescu si ministrul Gela Bezhuashvili s-a mai aflat si sustinerea pe care Romania o poate oferi Republicii Georgia in eforturile de reforma democratica interna, precum si in privinta aspiratiilor europene si euro-atlantice ale acestei tari.

Cu acest prilej, presedintele Basescu a transmis un mesaj de salut omologului sau din Republica Georgia, Mihail Saakasvili, si poporului georgian cu ocazia aniversarii, in curand, a doi ani de la "Revolutia Trandafirilor".

In cadrul intalnirii cu ministrul Antanas Valionis, seful statului a subliniat interesul cu care este asteptata la Bucuresti vizita omologului lituanian, Valdas Adamkus, la inceputul lunii decembrie.

Presedintele Basescu si-a exprimat totodata convingerea ca aceasta vizita va constitui un impuls semnificativ pentru raporturile dintre cele doua tari in domenii de interes comun.

Un subiect important al discutiilor a fost, de asemenea, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si masurile avute in vedere de autoritatile romane in urma publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene, la 25 octombrie, respectiv a primirii scrisorii de avertizare la inceputul saptamanii.