Aripa irakiana a organizatiei teroriste Al-Qaida a revendicat joi, pe Internet, atentatele cu bomba de la Amman, soldate cu cel putin 57 de morti si 300 de raniti. Consiliul de Securitate al ONU se intruneste ca sa analizeze situatia situatia din Iordania dupa atacurile teroriste fara precedent de miercuri seara.

In tara este zi de doliu national iar scolile, ministerele si alte institutii publice vor fi inchise.

In 3 hoteluri straine din capitala Amman, frecventate mai ales de oameni de afaceri si diplomati occidentali, au avut loc, miercuri seara, puternice explozii, aproape simultane. Vicepremierul iordanian Marwan Moasher a declarat ca in doua dintre hoteluri atentatorii au declansat incarcaturile explozive aflate asupra lor iar in al treilea a fost folosita o masina capcana.

Ambasadorul roman la Amman nu are informatii ca printre victime s-ar afla cetateni romani.

Unul dintre hotelurile care au cazut in mana teroristilor, Radisson, cel mai mare din Amman, era ocupat, de obicei, de turisti israelieni.

Martorii spun ca la Radisson explozia ar fi avut loc intr-o incapere unde erau adunate aproximativ 250 de persoane pentru o nunta. Aici sunt si cele mai multe victime, potrivit agentiilor de presa, caci atentatorul kamikaze a declansat centura cu explozibili aflata asupra lui, in mijlocul multimii.

Celelalte doua hoteluri unde s-au auzit deflagratii puternice sunt Grand Hyatt si Days Inn.

Un agent de securitate al Hotelului Grand Hyatt afirma ca vazut un suspect care vorbea cu accent irakian intrand in hotel. Cand l-a luat la intrebari acesta a declarat ca a intrat sa viziteze hotelul si apoi a detonat o bomba.

Zeci de ambulante au fost trimise la locul deflagratiilor.Spitalele au adresat apeluri cetatenilor sa doneze sange pentru a acoperi nevoile aparute ca urmare a numarului mare de raniti.

Iordania, unul dintre aliatii cei mai fideli ai Statelor Unite, care in 1994 a incheiat un acord de pace cu Israelul , era considerata tara araba cea mai sigura din regiune.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei precum si liderii mai multor tari au condamnat atentatele in termeni duri si au afirmat ca justitia trebuie sa-i pedepseasca pe criminali. Iordania a inchis pe o perioada nedeterminata granitele cu Irakul si a intarit masurile de securitate in jurul hotelurilor si misiunilor diplomatice.

In ultimul timp zeci de islamisti acuzati ca pregatesc acte teroriste pe teritoriul regatului au ajuns in fata justitiei iordaniene. Vicepremeirul iordanian Marwan Moasher declarase ca dupa modul de actiune, atentatele au fost puse, cu siguranta, la cale de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, seful al- Qaida in Irak.