Tranzactia prin care un off-shore din Cipru a ajuns actionar semnificativ la Petromservice a fost intermediata de o persoana apropiata de SOV. Afacerea s-a facut in defavoarea sindicalistilor pe care Luca zice ca-i reprezinta: acestia au ajuns minoritari.

Majorarea de capital prin care Asociatia Salariatilor de la Petrom a ajuns actionar minoritar la Petromservice a fost intermediata de Dan Stratan, care a recunoscut ca a actionat in numele companiei Elbahold din Cipru.

In urma majorarii, toate actiunile nou emise de Petromservice au fost cumparate de off-shore-ul cipriot Elbahold, care a devenit astfel cel mai important actionar la Petromservice, cu 49,35% din capital, in timp ce Asociatia Salariatilor mai are doar 25%. Stratan a confirmat ca el a reprezentat interesele acestei firme in Romania in afacere.

„Lucrez pentru o societate bulgara, care reprezinta interesele Elbahold in toata Europa de Est", ne-a spus Stratan.

Dan Stratan este insa legat de Sorin Ovidiu Vintu, personaj despre care cotidianul „Bursa" de ieri banuia, intrebator, ca este in spatele firmei cipriote. Stratan este actionar majoritar la o firma de consultanta din Bucuresti, Romcapital Invest. Insa la aceeasi firma a fost actionar si Sorin Ovidiu Vintu.

Firma, cu el actionar, apare pe lista bunurilor lui Vintu prezentate de sotia sa la tribunal, cu ocazia divortului dintre cei doi, in 2001. Mai mult, Vintu a recunoscut in presa ca, in momentul in care consortiul format din firma sa, cea a lui Gelu Tofan si Grivco-ul lui Voiculescu a vrut sa cumpere Petrom, pe timpul lui Berceanu, el era reprezentat chiar de Dan Stratan.

Intrebat ieri asupra legaturii sale cu Vintu in tranzactia referitoare la Petromservice, Dan Stratan a refuzat orice comentariu. La fel si Sorin Ovidiu Vintu, la fel si liderul sindicalistilor de la Petrom, Liviu Luca. Ultimul ne-a pasat purtatorului de cuvint al Petromservice, Horia Mihalcescu, care, dupa ce a cerut timp pentru raspunsuri, n-a mai fost de gasit.

Cipriotii au cistigat, salariatii au pierdut

La majorarea de capital de la Petromservice (la care, in mod ciudat, Asociatia Salariatilor condusa de Luca n-a participat, pentru a-si conserva cota de capital, desi avea drept de preemptiune), firma cipriota a platit 45,67 milioane de lei noi (ceva mai mult de 12 milioane de euro).

Asadar, pretul tranzactiei, facuta prin omul apropiat de Vintu, este superprofitabil pentru misteriosul off-shore din Cipru, care devine, in schimbul acestei sume, actionar principal al unei companii care are asigurate plati garantate de circa un miliard de euro, pina in 2012, de la Petrom.

Cum salariatii din PAS-ul reprezentat de Luca mai au doar un sfert din Petromservice, rezulta ca, in urma acestei tranzactii salariatii au ramas fara actiunile care le confereau procentul majoritar si sint vaduviti si de beneficiile contractului cu Petrom.