Visul de a tine banii in banci pentru ca vom cistiga mai mult se prabuseste in conditiile in care depozitele bancare au randamente care nu acopera nici macar rata inflatiei. Pentru cei care nu vor sa-si riste prea mult economiile, obligatiunile reprezinta o investitie cu risc aproape de zero.

Titlurile fondurilor de investitii reprezinta o alta solutie la depozitele bancare, numai in luna octombrie 2005 unele fonduri inregistrind cresteri chiar si de aproape 9%. Pentru a inmulti banii, puteti juca la Bursa de Valori Bucuresti. De la inceputul acestui an, actiunile SIF-urilor au crescut cu 100%.

La ora actuala, depozitele bancare au randamente care nu acopera nici inflatia. Pentru ca, la o dobinda de 5% pe an si la o inflatie de peste 5% prognozata de guvernatorul Mugur Isarescu pentru anul viitor, putem spune ca banii nostri pierd din valoare. Practic, cu toate ca luam in mina mai multi bani, puterea lor de cumparare este mai mica.

Obligatiunile - plasamente cu risc mic

Pentru cei care nu vor sa-si riste prea mult economiile, obligatiunile reprezinta o alternativa la depozitele bancare. In prezent, pe piata de capital se desfasoara o emisiune de obligatiuni a societatii Herastrau Imobiliare Investitii, la care dobinda anuala este in functie de media dobinzii Euribor pe 6 luni, plus 7,5% pe an.

Asta inseamna ca prima plata la banii investiti va avea o dobinda de 9,78%. Valoarea unei obligatiuni este una mica, de doar 100 de lei. „Obligatiunile municipale si corporative care se deruleaza pe piata de capital sint o alternativa viabila la depozitele bancare.

De fapt, la obligatiunile municipale riscul este foarte mic, aproape de zero", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Fondurile de investitii, o alternativa viabila

Titlurile fondurilor de investitii reprezinta o alta solutie la depozitele bancare. Spre exemplu, in luna octombrie 2005, fondul Capital Plus a avut o crestere de 8,44%, iar Intercapital - de 8,97%. De la inceputul acestui an, cel mai bine au crescut titlurile Omninvest, cu peste 40%.

Totusi, in momentul in care cumparati unitati de fond, va recomandam sa fiti atenti la contractul pe care il semnati. Asta deoarece unele fonduri percep comisioane si la subscriere, si la retragere. La acestea se mai adauga comisionul de administrare al fondului.

Investitia in actiuni

Pentru a inmulti banii, puteti juca la Bursa de Valori Bucuresti. De la inceputul acestui an, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au crescut cu 100%, ceea ce reprezinta o crestere foarte buna. Mai mult, SIF-urile dau in general dividende in functie de dobinzile bancare din piata.

Deci, in luna martie 2006, daca ati investi acum, ati putea primi dividende in jur de 5% din valoarea unei actiuni. Deci, cu alte cuvinte, in patru luni va puteti scoate din investitia in actiunile SIF-urilor cit ati primi la un depozit bancar.

Si pentru ca tot sintem la investitia in actiuni, va recomand, ca o varianta la depozitele bancare si chiar la actiunile SIF-urilor, investitia in actiunile Bancii Transilvania. Acestea au crescut de la mijlocul acestui an cu 98% si, cu siguranta, vor mai creste. Se pare ca in luna martie 2006 vom asista la un pret pe actiunile Bancii Transilvania de peste 1,4 lei. In prezent, pretul este de 1,14 lei.

Titlurile de stat, mai rau ca depozitele

Considerate altadata o alternativa mai sigura decit depozitele bancare, titlurile de stat cu durata de 91 de zile au in prezent un randament scazut de sub 5,5% anual, potrivit consultantilor de la KTD Invest.

De altfel, pe toate pietele, randamentele pentru plasamente cu risc scazut - dobinzi bancare si obligatiuni municipale - continua sa se situeze pe o panta descendenta si nu exista, pina in prezent, nici un semnal ca acest trend se va inversa in viitorul apropiat, potrivit analistilor.