"Bancile nu mai renteaza. Ce facem cu banii?", se intreaba Cotidianul. La ora actuala, depozitele bancare au randamente care nu acopera nici inflatia.

Pentru ca, la o dobinda de 5% pe an si la o inflatie de peste 5% prognozata de guvernatorul Mugur Isarescu pentru anul viitor, putem spune ca banii nostri pierd din valoare. Practic, cu toate ca luam in mina mai multi bani, puterea lor de cumparare este mai mica.

Pentru cei care nu vor sa-si riste prea mult economiile, obligatiunile reprezinta o investitie cu risc aproape de zero. Titlurile fondurilor de investitii reprezinta o alta solutie la depozitele bancare, numai in luna octombrie 2005 unele fonduri inregistrind cresteri chiar si de aproape 9%.

Redactorii de la BaniiNostri spun ca poti sa "Castigi din imobile mai mult decat la banca".

O firma de constructii lanseaza obligatiuni cu dobanda de 10% in euro. Scopul ofertei: atragerea de fonduri pentru construirea de blocuri in partea de nord a Capitalei. Emisiunea se ridica la 25 de milioane RON (circa 7 milioane euro), reprezentand 35% din costul total al proiectelor, care se cifreaza la 20 milioane de euro.

Restul de 65% va fi obtinut din resurse proprii si finantari bancare. Pentru comparatie, sa spunem ca pentru un depozit in euro la banca, dobanda primita se situeaza in aceasta perioada la 3-4% pe an.

Totusi, "Plasamentele imobiliare raman lozul castigator" chiar daca veniturile nu mai sunt asa de mari ca in anul trecut, sustine Capital. Terenurile si imobilele de lux conduc in top. Revin insa in forta si casele vechi, indeosebi cele din centrul capitalei.

De ce? Pentru ca la finele lui 2005, va expira interdictia de vanzare a imobilelor dobandite in baza Legii nr. 112/1995, adica a locuintelor preluate abuziv de catre stat dupa 6 martie 1945.