Procurorii DNA au semnat ieri ordonanta prin care Maria Huza este, in mod oficial, urmarita penal in afacerea privind modul in care a obtinut un apartament cu dobinda subventionata din fondul alocat tinerilor casatoriti. Ancheta a pornit de la o investigatie a ziarului „Cotidianul" publicata acum noua luni.

Maria Huza avea deja o casa la Slatina, pe care nu a declarat-o atunci cind si-a intocmit dosarul de obtinere a apartamentului. Mai tirziu, ea si-a vindut locuinta din orasul natal companiei ALRO Slatina, pentru suma de 150.000 de dolari.

Imediat dupa aparitiile articolelor in „Cotidianul", Maria Huza s-a dus la Administratia Fondului Imobiliar si si-a achitat diferenta de dobinda si pretul integral al apartamentului.

In urma cu doua saptamini, conform unor surse din Primaria Capitalei, judecatorea a mers din nou la Administratia Fondului Imobiliar unde a cerut sa i se dea scris ca nu a beneficiat niciodata de dobinda subventionata. I s-a spus ca acest lucru este imposibil, deoarece s-ar incalca grav legea.

Instigare si fals

Pina sa ajunga la procurorii anticoruptie, in acest caz nu au fost luati la intrebari decit fostul viceperimar al Sectorului 1 al Capitalei, Ioan Todiras (PSD), si fostul sef al Serviciului locativ din Primaria Sectorului 1, Ion Catanescu. Pe baza declaratiilor acestora, cercetarile s-au extins. Maria Huza va fi cercetata pentru instigare la acordarea de credite ilegale si fals in declaratii.

„Cita vreme asupra judecatoarei Huza nu s-a luat nici o masura de natura penala, ea este singura care poate aprecia cum s-au petrecut lucrurile", a declarat ieri presedintele CSM, Dan Lupascu. •

Alti membri CSM cu bube-n cap

Maria Huza nu e singurul membru CSM cu probleme. Florica Bejinaru a colaborat, in tinerete, cu Securitatea, natura acestei colaborari urmind a fi stabilita astazi de CNSAS. Lidia Barbulescu a sunat la Institutul National de Criminologie, acolo unde fiica sa este stagiar, cerind scoaterea dreptului civil din materiile pentru examen.

Procurorul Alexandru Tuculeanu va fi cercetat pentru arestare abuziva in timpul mineriadei din iunie 1990. Iar Ilie Botos este implicat, mai nou, si in proaspatul scandal al telefoanelor dintre palate.