Consiliul Economic si Social va putea sa-si administreze singur bugetul alocat, a hotarat joi Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta. Premierul Tariceanu a declarat dupa intalnirea cu membrii CES ca acesta va avea o mai mare autonomie decat pana acum.

El nu a spus insa daca salariul minim pe economie va creste, aceasta fiind una dintre cerintele sindicatelor.

Tariceanu a calificat intalnirea de joi cu sindicatele drept o reusita si a anuntat ca, in perioada urmatoare, vor fi discutate mai multe probleme ridicate de sindicalisti intre care nivelul salariului minim pe economie si pactul social discutat la Snagov.

Sindicatele cer, intre altele, un salariu minim pe economie de 430 de lei, 6 la suta din PIB pentru invatamant, si tichete de masa pentru toti bugetarii.

De asemenea, protestatarii vor o politica salariala care sa permita indexarea lefurilor, reducerea fiscalitatii pe piata muncii si adoptarea a doua legi deosebit de importante pentru sindicate:Legea Contractelor Colective de Munca si Legea Conflictelor de Munca.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a reluat joi, dialogul cu sindicatele in cadrul Consiliului Economic si Social, dupa ce cinci confederatii sindicale se retrasesera din acest organism din cauza nerespectarii de catre guvern a dialogului social.