Ambasadorul Iordaniei la Bucuresti, Excelenta sa Masen Khair, ne-a acordat un interviu in care explica motivele recentelor atentate de la Amman.

Atacul de la Amman a fost indreptat impotriva SUA, pentru ca era vorba despre hoteluri americane, sau impotriva Regatului Hasemit al Iordaniei?

De data aceasta, tinta a fost Iordania, din cauza stabilitatii pe care o aduce in zona, din cauza rolului important pe care il joaca in zona. Din aceasta cauza, Iordania a fost dintotdeauna o tinta a terorismului. Iordania a fost vizata de atacuri teroriste inainte de 11 septembrie: in anii ’60, unul dintre prim-ministrii Iordaniei a cazut victima terorismului.

Regatul Hasemit se opune terorismului din intreaga lume, indiferent de motivatia care se afla in spatele sau.

Teroristii vizeaza Iordania din cauza apropierii fata de Occident? Sau pentru ca teroristii considera ca Regatul Hasemit nu aplica legea islamica asa cum ar trebui?

Iordania aplica legea islamica. Constitutia noastra se bazeaza pe legea islamica. Nu este o chestiune de religie aici. In Iordania sint reprezentate toate religiile, exista si crestini, si musulmani, exista libertatea religiei. Iordania a fost vizata din cauza stabilitatii pe care o aduce in regiune.

De ce vizeaza Abu Musab al-Zarqawi Iordania, tara sa natala?

Abu Musab al-Zarqawi uraste sistemul din Iordania si pe iordanieni, i-a vizat pe oamenii nevinovati din Iordania. El vrea sa impuna un sistem extremist, iar in Iordania functioneaza un sistem moderat.

Cum va aborda Regatul Hasemit al Iordaniei lupta impotriva terorismului de acum incolo?

Citeste articolul complet in Cotidianul