1. CUM SA FII ENGLEZ, George Mikes

colectia Rasul lumii

traducere din engleza de Elena Ciocoiu

Fotografii care folosesc cuvantul in loc de Polaroid sunt rari si de aceea se cuvine sa-i pretuim. George Mikes se numara printre ei. Englez cu ascendenta maghiara, el isi priveste compatriotii de adoptie cu ochelarii unui critic tandru si afectuos. Nimic brutal, nimic vehement in scrisul lui. Totul este poanta fina, umor subtire, trimitere precisa la hibele si complexele natiei.

"Cand europenii de pe restul continentului au descoperit sexul, noi am inventat sticla cu apa calda", constata el amuza(n)t. Englezul lui Mikes e surprins in ipostazele cele mai banale, cand face totusi mutrele cele mai lungi. Complimentele il stanjenesc, lipsa de politete a interlocutorului ii provoaca scurte caderi mandibulare.

Cu un aer perfect nepamantean, anacronic si pedant, manierat, dar la o adica mester in arta de a raspunde paralizant marlanilor, personajul din Cum sa fii englez reprezinta in cheie comica una dintre cele mai intrigante alcatuiri umane de pe fata pamantului. Una care stie sa surada in toiul suferintei si sa piarda avand aerul triumfului.

2. A FI SAU A PRIVI, Ana Blandiana

seria Ana Blandiana

"Vesnic plecat de acasa, mereu in documentare in propria sa viata, spiritul meu este prea ocupat cu privitul pentru a putea fi cu adevarat infrant sau invingator si chiar pentru a putea fi. A fi si a privi devin doua verbe opuse si violent exclusive in lumina unui intreg destin. A fi sau a privi, asta e intrebarea.

In aceasta perspectiva, a astepta nu inseamna a pierde timpul, ci a te impartasi dintr-o psihologie colectiva infinit sugestiva; a fi inselat nu e numai o umilinta, ci si o revelatie; a fi lovit nu e numai o durere, ci si o descoperire.

A merge cu autobuzul, a vizita un bolnav, a fi bolnav chiar, a vorbi cu un copil, a face piata, a intalni un prieten, a fi nedreptatit, a fi laudat, a fi iubit, a nu fi iubit devin, din simple intamplari, situatii magice de dezvaluire a lumii, prilejuri de uluitoare surprize in univers. A fi pentru a privi iata o fascinanta terapeutica, iata o solutie." (Ana Blandiana)

3. CARTEA AURULUI, Galia Maria Gruder

colectia Humanitas Practic

Povestea aurului este la fel de veche ca istoria omenirii si originile miturilor despre aur pot fi gasite pe toate continentele. Rar, fastuos, inalterabil, usor de prelucrat, aurul a devenit pe intreaga planeta un simbol al puterii si bogatiei. Pentru ca i s-au atribuit calitati divine, s-a nascut o mistica a aurului.

Iar dorinta de a poseda pretiosul metal al zeilor a trezit patimi teribile, urmate adesea de nelegiuiri si crime. Exista un aur "bun" si un aur "malefic", si ambelor li s-a consacrat o vasta literatura.

In aceasta carte-cadou de mici dimensiuni, autoarea a ales, ca fragmente semnificative din milenara poveste a aurului, acele secvente de inceput, aflate la limita dintre mit si istorie, referitoare la civilizatiile antice din bazinul mediteranean.

Vom citi despre vechile expeditii dupa aur, cum a fost cea a argonautilor, despre folosirea aurului pentru confectionarea obiectelor liturgice, mentionata in Vechiul Testament, ori despre aurul transformat, potrivit Noului Testament, in dar aniversar; si vom afla ce rol a jucat aurul in vechea istorie a meleagurilor noastre.

Cartea aurului e ilustrata cu imaginile unor exponate unicat de aur nativ si obiecte antice din aur, existente in muzeele din Bucuresti, Baia Mare si Brad.

4. POVESTE DESPRE ANTICHRIST, Vladimir Soloviov

seria Religie

traducere si note de Anca Cojocaru; studiu introductiv de Ion Ianosi

Una dintre cele mai importante probleme tratate in aceasta lucrare este aceea a raului: este raul ceva real, ori nu? In functie de raspunsul dat, se poate afla cum anume trebuie luptat impotriva lui, sau daca nu cumva lupta nici nu mai e necesara.

Filozoful rus e convins ca raul se poate ascunde sub masca neimpotrivirii la rau, a unei pripite impacari cu el, ca raul se manifesta mai abitir din momentul in care nici nu mai este recunoscut ca atare.

Cartea poate fi citita si ca o polemica a lui Vladimir Soloviov cu Lev Tolstoi, cel din urma fiind acuzat indirect de erezie, de pregatirea venirii lui Antichrist prin promovarea unui "crestinism" in care importanta Mantuitorului este minimalizata, imparatia cerurilor pare a nu putea fi pregatita decat prin intelegerea si denuntarea camuflarii lui Antichrist in crestinism, insa cat de mult

trebuie intetita lupta dintre bine si rau si ce pret vor avea de platit oamenii pentru victoria finala a binelui?

5. CONFESIUNI, Sfantul Augustin

colectia Paradigme

traducere din latina, studiu introductiv si note de Gh. I. Serban;

control stiintific al traducerii: Lucia Wald

"As vrea acum sa-mi aduc aminte de ticalosiile mele din trecut si de stricaciunile trupesti ale sufletului meu, nu ca sa le iubesc pe ele, ci ca sa Te iubesc pe Tine, o, Dumnezeule al meu! Fac lucrul acesta din dragostea dragostei pentru Tine, intorcandu-ma la cararile mele atat de nevrednice intru amaraciunea rememorarii mele, pentru ca Tu sa-mi readuci in suflet dulceata, o, Tu, Dulceata

neinselatoare, Dulceata fericita si sigura; si sa ma culegi din nou din risipirea in care m-am risipit in mii de bucatele, cand, indepartandu-ma de Tine Unul, am disparut faramitat in multe.

Caci odinioara, in tineretea mea, am ars de dorinta de a ma satura de lucruri josnice si am cutezat sa ma afund, ca intr-o padure, in tot felul de amoruri intunecate, pana cand infatisarea mea s-a topit, am putrezit in fata ochilor Tai, fiindu-mi mie pe plac si dorind sa plac ochilor oamenilor."