Spitalele si gropile de gunoi "invaluie" Romania intr-o ceata de dioxina, o substanta care produce cancer. Daca gropile de gunoi, acolo unde muntii de PET-uri ard mocnit, sunt amplasate la iesirea din orase, spitalele au fost construite la cativa metri de ferestrele oamenilor.

La nivel national exista 355 de instalatii invechite pentru arderea deseurilor periculoase provenite din activitati medicale, iar crematoriile din spitale ar trebui sa se inchida etapizat. Locuitorii sunt expusi la oxizi de azot, monoxid de carbon, acid clorhidric, acid fluohidric, bioxid de sulf, metale grele si dioxina.

Aceasta substanta periculoasa pentru sanatatea omului nu poate fi detectata in Romania de laboratoarele de mediu. Din aceasta cauza, unele incineratoare si crematorii construite in zone rezidentiale nu pot fi inchise.

Din datele comunicate de spitale, in incineratoare au ajuns, de la inceputul anului, 3.500 tone de materiale sanitare: organe si fragmente umane, bandaje, pansamente, seringi, saci sau manusi.

In 2004, la gropile de gunoi s-au strans 96.500 de tone ambalaje PET. Uniunea Europeana impune sterilizarea termica a deseurile medicale si colectarea selectiva a PET-urilor. In acest moment, colectarea selectiva se realizeaza doar in cateva orase, acolo unde exista si gropi ecologice.

In restul tarii, acestea se strang la marginea localitatii, iar singura masura pe care trebuie sa o ia proprietarul este sa acopere periodic deseurile, pentru a evita mirosurile, imprastierea in vant si aparitia incendiilor.

In cazul emisiilor de dioxina, autoritatile stau linistite, avand speranta ca, la sfarsitul anului viitor, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va functiona la intreaga capacitate proiectata, conform angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare, dupa cum spun cei de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. (Valentin Popescu)

Un caz in care lipsa de dotare a agentiilor de mediu risca sa puna in pericol viata oamenilor este la Constanta. In cartierul Tomis Nord, intre blocuri si langa o gradinita a fost construit un incinerator caloric. Impotriva firmei care a construit aceasta instalatie, Mediul nu a avut ce sa faca.

Pentru ca nu au putut masura dioxina, procesul prin care s-a solicitat intreruperea constructiei si, ulterior, inchiderea instalatiei a fost pierdut de autoritati.

Dintre substantele poluante reziduale, dioxina este cea mai nociva. Medicii specialisti sustin ca aceasta contine cei mai toxici compusi pentru om cunoscuti pana in prezent, producand cancer, malformatii sau afectiuni ireversibile ale sistemului nervos. Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a fost otravit cu dioxina, pe cand candida la aceasta functie.

In momentul de fata, doar un laborator al armatei si cele de la Agentia de Protectie a Mediului Dolj, Teleorman si Calarasi au echipamentul necesar determinarii dioxinei din emisiile provenite din surse stationare, adica "iesita" pe cos.