Comisia Europeana a operat, zilele acestea, o serie de schimbari strategice la varful ierarhiei comunitare, care au starnit nemultumire in randul unora dintre statele membre. E vorba de reinnoirea sefilor directiilor generale, acolo unde se afla, de fapt, adevarata putere.

Orchestrate din culise de seful CE, Jose Manuel Barroso, schimbarile respective afecteaza, in primul rand, Franta, in pierdere de influenta la Bruxelles, si confirma ascensiunea in forta a anglo-saxonilor si a liberalilor.

Deja foarte influenti in cadrul echipei Barroso, britanicii isi consolideaza pozitia si in cadrul directiilor generale, fapt care va conferi, potrivit analistilor, o orientare tot mai liberala si mai anglofona politicilor Bruxelles-ului.

Oamenii presedintelui

Considerati prea multi si prea aroganti in ierarhia de la Bruxelles, francezii au pierdut in aceasta saptamana doua posturi-cheie, pe cel de purtator de cuvant al Comisiei, un loc extrem de vanat, ocupat pana acum de Francoise Le Bail, si pe cel din fruntea directiei generale a Energiei si Transporturilor, condusa timp de cinci ani de Francois Lamoureux.

Acesta din urma a facut parte din echipa socialistului Jacques Delors, cel mai longeviv sef al Comisiei Europene, in fruntea careia s-a aflat intre 1985 si 1994. Francezii au fost inlocuiti de doi germani mai tineri si mai flexibili in pareri si pozitii.

Purtator de cuvant a devenit Johannes Laitenberger, un jurist de 41 de ani, membru al echipei Barroso si bun vorbitor de portugheza, dupa cum remarca malitios presa franceza. Laitenberger este crestin-democrat si are relatii stranse cu conservatorii din PPE, majoritari in Parlamentul European.

Ramasitele scolii Delors, indepartate

Indepartarea lui Lamoureux a fost insa lovitura pe care a acuzat-o cel mai mult Parisul. Considerat ramasita a epocii Delors, cu vederi federaliste, francezul a "beneficiat" de o campanie puternic denigratoare in presa britanica din ultima vreme.

Antipatizat si de comisarul Gunther Verheugen, francezul a inceput sa fie considerat periculos datorita opozitiei manifestate fata de liberalizarea totala a energiei si transporturilor, in detrimentul marilor companii. El a fost inlocuit de mult mai docilul Mathias Ruete, tehnician fara apartenenta politica.

Singura consolare cu care s-a ales Parisul a fost directia generala pentru Agricultura, incredintata lui Jean-Luc Demarty. N-a avut insa nici o sansa la alta directie foarte ravnita, cea pentru Comert.

O radicala la Sefia Directiei pentru Comert

Numirea irlandezei Catherine Day, cunoscuta pentru vederile ei ultraliberale, la sefia directiei pentru Comert a socat mediile continentale. Postul e considerat unul strategic si decisiv in perspectiva negocierilor cu Organizatia Mondiala a Comertului.

Impusa de comisarul pentru comert, britanicul Peter Mandelson, Day a fost agreata si de Barroso, alimentandu-se astfel speculatiile ca actualul sef al CE face jocul anglo-saxonilor in detrimentul francezilor si chiar al germanilor. Britanicii au mai obtinut, in detrimentul italienilor de aceasta data, si directia generala pentru Extindere, incredintata lui Michael Leigh.