Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a anuntat, ieri, ca s-a incheiat renegocierea contractului pentru securizarea frontierei si ca explicatiile pentru afacerea initiala, una extrem de paguboasa, ar trebui oferite de Adrian Nastase si fostul ministru de Interne Marian Saniuta.

Dupa zece luni si jumatate de discutii aprinse si uneori chiar tensionate, reprezentantii MAI au obtinut o reducere de pret semnificativa fata de intelegerea initiala - de la minimum 650 milioane euro, la 524,5 milioane euro.

Adrian Nastase - 1 miliard euro: 650 milioane euro - valoarea initiala a contractului, cu optiune de subcontractare de inca 350 milioane euro

In plus, negociatorii lui Blaga i-au determinat pe afaceristii germani sa renunte si la posibilitatea de prelungire a contractului cu alte 350 milioane euro, suma stabilita de catre oamenii fostului ministru de Interne Marian Saniuta, cu o larghete suspecta.

Economia realizata de MAI provine din eliminarea suprapunerilor din contract, in sensul ca fosta conducere a ministerului urma sa achizitioneze servicii care oricum reveneau pe gratis Romaniei, in urma unor finantari PHARE, statul roman pierzand nu mai putin de160 milioane euro.

O echipa de 30 de negociatori ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a incheiat, ieri, renegocierile pentru cel mai scandalos contract pe care MAI l-a incheiat vreodata cu o companie straina. Impusa prin clauza de salvgardare, securizarea frontierelor Romaniei a fost pusa, decisiv, in discutie, pe ultima suta de metri a fostei guvernari.

In frunte cu secretarul de stat Toma Zaharia, oamenii ministrului de atunci Marian Saniuta s-au asezat la masa tratativelor cu reprezentantii concernului german EADS.

Nemtii s-au angajat sa asigure granitele Romaniei cu material logistic, urmand ca, in schimb, MAI sa achite din bani publici 650 milioane euro cu posibilitate de prelungire a contractului cu inca 350 milioane euro.

In total un miliard. "Ancheta e treaba procurorilor", a declarat Blaga, aratand totusi cu degetul spre fostul premier Adrian Nastase si ex-ministrul MAI Marian Saniuta. El a sugerat ca si acestia ar trebui luati la intrebari in legatura cu sumele contractului initial.

Considerata de unii specialisti drept ridicol de mare, suma oferita nemtilor s-a transformat intr-un scandal de presa. Luat la bani marunti de succesorii lui Saniuta si Zaharia Toma, contractul cu EADS si-a aratat dedesubturile, si anume suprapuneri cu proiecte PHARE in 55 de puncte.

Brusc, partea romana a cerut renegocierea contractului, procurorii demarand de urgeta urmarirea penala pe numele lui Toma si a altor trei generali implicati in negocieri.

Mai mult decat atat, gheata de sub picioarele fostilor negociatori s-a subtiat si mai mult, dupa ce, ieri, Markus Hellenthal, vicepresedintele EADS a recunoscut, in fata ziaristilor romani ca, inca din start, suprapunerile din contract au fost bine cunoscute de ambele parti.

"Singurul motiv pentru care am acceptat sa renegociem cu partea romana si, implicit, sa pierdem niste bani, este pentru ca noi suntem niste buni cetateni. In plus, suntem oameni de afaceri si nu vrem sa se auda in lume ca EADS a inselat pe cineva", a declarat neamtul.

Cu toate acestea, juristii sustin ca politica bunului cetatean aratata de Markus Hellenthal ar putea ascunde cu totul si cu totul altceva. "Potrivit legislatiei germane, daca se dovedeste ca, in calitate de cetatean a acestei tari, ai luat mita pe teritoriul altui stat, risti sa infunzi puscaria in tara de orgine.

Or, in cazul de fata, situatia pare destul de complicata", ne-au spus sursele noastre.

In ce priveste situatia conationalilor implicati, Blaga (foto) a fost sec: "Ancheta e treaba procurorilor, fara a uita insa sa arate cu degetul spre fostul premier Adrian Nastase si ex-ministrul MAI Marian Saniuta, insinuand ca si acestia ar trebui luati la intrebari in legatura cu aceasta afacere.

In ce priveste economia substantiala obtinuta prin renegociarea contractului, ministrul de Interne sustine ca "este o consecinta a eliminarii tuturor suprapunerilor cu proiectele finantate din fonduri europene. In plus a fost realizata o imbunatatire calitativa si cantitativa a sistemului de securizare a frontierei", a apreciat ministrul.

Contractul include o prevedere care asigura eliminarea tuturor suprapunerilor sau ingerintelor cu proiecte finantate din alte fonduri, ceea ce va permite Romaniei sa beneficieze, in cadrul programului de modernizare a frontierei, de programele PHARE si de facilitatea Schengen. Aceste fonduri sunt estimate, de MAI, la peste 450 milioane euro.

Obiectul principal al contractului MAI-EADS, care se va derula pana in anul 2009, a fost modificat si completat, fiind realizat un proiect tehnic al sistemului integrat de supraveghere a frontierei de stat a Romaniei (SISF).

Potrivit contractului, a explicat Blaga, pana la 31 decembrie 2006 vor fi realizate modernizarile necesare in vederea realizarii unui nivel ridicat de control pe viitoarea frontiera externa a Uniunii Europene.

Seful MAI a aratat ca un articol nou introdus prevede obligatia EADS de a realiza si implementa subsistemul de comunicatii mobile din cadrul sistemului in tehnologie Standard TETRA, tehnologie utilizata in statele UE si care a fost deja utilizata in cadrul sistemului de modernizare a frontierei derulate prin programul PHARE.

Sistemul de comunicatii mobile va functiona pe intreaga suprafata a judetelor de granita si nu doar in limita a 30 de kilometri de la frontiera, cum fusese convenit anterior, a adaugat ministrul.

In plus, partea germana a fost obligata sa furnizeze Romaniei sistemul TETRA de ultima ora si nu TETRA POL, asa cum se specifica in contractul anterior, sistem relativ asemanator, dar considerat invechit.

Contractul a fost modificat si in ceea ce priveste garantia acordata de EADS pentru lucrarile executate. Astfel, grupul va avea obligatia de a garanta functionalitatea solutiei de proiectare a SISF pentru o perioada de cinci ani, iar perioada de garantie pentru infrastructura a fost extinsa de la 12 la 18 luni.

De asemenea, au fost stabiliti timpii de reactie pentru remedierea deficientelor, in functie de importanta efectelor si nivelelor de prioritate, adica 4 ore, 24 de ore si cel mult 72 de ore. Potrivit ministrului de Interne, contractul stabileste aplicabilitatea legislatiei italiene, insa normele juridice imperative din Romania vor prevala ca interpretare.

Eventualele litigii vor fi solutionate de instantele competente din Roma, in conditiile in care forma anterioara a contractului stabilea ca documentul se va afla sub incidenta si va fi interpretat in conformitate cu legile Frantei.

Conflictele de jurisdictie ori de conventii sau tratate internationale sunt excluse, iar oricare dintre parti poate supune litigiul exclusiv instantelor de judecata competente din Paris.

"Partile au convenit, in cadrul negocierilor, sa aleaga un stat tert fata de Romania si tarile in care reprezentarea EADS este foarte puternica pentru asigurarea unui echilibru in situatia unui eventual litigiu", a spus ministrul Vasile Blaga.

Contractul semnat de MAI si EADS va permite realizarea in cadrul programului stabilit (in doua etape, prima pana la sfarsitul anului 2006, iar a doua pana in 2009) a angajamentelor asumate de Romania in cadrul procesului de aderare la UE in ceea ce priveste securizarea frontierelor.

In luna august 2004, fostul Guvern si grupul european de aeronautica si aparare EADS au incheiat un contract in baza caruia grupul european de aeronautica si aparare va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat.

Valoarea contractului incheiat atunci si finantat de la bugetul de stat era de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 milioane euro.

Proiectul presupunea achizitionarea si instalarea unor sisteme de supraveghere performante la frontiere, realizarea unor centre de comanda si control moderne, echiparea a peste 180 de sedii si centre de instruire ale Politiei de Frontiera romane.

Contractul prevedea furnizarea de sisteme de supraveghere (camere TV si senzori in infrarosu), facilitati de comanda si control, infrastructura de comunicatii si IT.

Dupa frontiere, coruptia tine steagul rosu

Romania a rezolvat mai mult de jumatate din problemele legate de aderare, iar domeniile ramase de solutionat sunt ajutoarele de stat, absorbtia fondurilor post- aderare, managementul frontierelor si lupta anticoruptie, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. "Am facut o analiza a raportului de monitorizare. Romania

si-a rezolvat mai mult de jumatate dintre probleme - acestea sunt zonele verzi din raport", a spus Jonathan Scheele. Printre problemele care mai sunt de rezolvat se numara managementul frontierelor, absorbtia fondurilor europene, lupta anticoruptie si ajutoarele de stat - marea problema pentru care mai trebuie facute eforturi, conform oficialului european.

Scrisoarea de avertizare primita in cursul acestei saptamani de autoritatile romane este, conform oficialului european, de fapt, o "mana intinsa Guvernului" de catre Comisia Europeana, pentru rezolvarea problemelor pe care Romania mai trebuie sa le solutioneze pentru a adera la data stabilita.

Scheele a adaugat ca la inceputul lunii decembrie vor avea loc o serie de intaniri tehnice in care reprezentantii Comisiei Europene vor explica autoritatilor romane ce rezultate sunt asteptate pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2006.

Vor exista, de asemenea, vizite "peer-view", in decembrie 2005 si februarie - martie 2006, in cadrul carora specialistii Comisiei vor discuta cu partea romana pe sectoare specifice.