Presedintele Traian Basescu a reiterat in ultimele zile redefinirea raporturilor institutiei pe care o conduce versus Guvern si Parlament. Chiar daca nu s-a pronuntat explicit pentru sporirea atributiilor prezidentiale, Basescu a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu acordat AFP, ca ar dori ca referendumul pentru modificarea Constitutiei sa clarifice raportul dintre presedinte si premier

"Presedintele beneficiaza de o legitimitate uriasa, fiind ales prin vot direct", si "il numeste pe premier, dar ulterior survin ambiguitati in exercitiul responsabilitatilor", a aratat Basescu.

Dar ce inseamna republica semiprezidentiala in cazul Romaniei? In perioada fostei guvernari PSD, am avut un premier care a dorit alegeri anticipate - Adrian nastase. Dar pentru ca Opozitia si presedintele Iliescu nu au dorit, nu au fost provocate.

Apoi, Opozitia (in acord cu Ion Iliescu), a blocat modificarea articolului din Constitutie referitor la procedurile de dizolvare a Parlamentului. Ca urmare, procedurile de care vorbim prevad modalitati complicate de rezolvare a unei crize guvernamentale.

In plus, parlamentarii au restrans puterea presedintelui, care nu mai are dreptul sa-l revoce din functie pe premier, motivandu-se ca Guvernul raspunde politic doar in fata Parlamentului.

Revocarea unui premier mai poate fi facuta doar dupa adoptarea unei motiuni de cenzura sau in urma unei remanieri guvernamentale. Premierul poate fi indepartat din functie prin suspendare, daca i se deschide dosar penal, iar suspendarea este valabila pana la pronuntarea Justitiei in chestiunea respectiva.

Ramane in continuare confuz ce se intampla cu premierul interimar sau cat poate dura, in acest caz, al suspendarii, interimatul.

Citeste articolul complet in Averea