Fitch a anuntat ca ar putea acorda ratingul "BB plus" pentru emisiunea de obligatiuni pregatita de Banca Comerciala Romana (BCR), urmand ca decizia sa fie luata in momentul in care banca va prezenta documentatia finala, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Actionarii BCR au aprobat la finele lunii iunie lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de cel putin 300 de milioane de euro, valoarea maxima fiind de 600 de milioane de euro. Potrivit presedintelui BCR, Nicolae Danila, maturitatea titlurilor va fi decisa in functie de ofertele primite si conditiile pietei, variantele avute in vedere fiind de trei ani si cinci ani.

Bancile ABN AMRO si BNP Paribas vor organiza, incepand de saptamana viitoare, turneul de prezentare a emisiunii in centre financiare cum ar fi Viena, Geneva, Zürich, Paris, Londra, Frankfurt si München.

La sfarsitul lunii octombrie, Fitch a plasat sub observatie, cu perspective de crestere, ratingul pe termen lung "BB plus", cel pe termen scurt "B" si cel care evalueaza sprijinul de care BCR poate beneficia din partea actionariatului, in prezent situat la "3".

De asemenea, ratingul individual al BCR a fost confirmat la "C/D". Situatia calificativelor institutiei romane va fi definitivata la finalizarea procesului de privatizare a bancii. Pentru etapa finala au fost selectate Banco Comercial Portugues (cotata cu calificativul "A plus") si Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen ("A").

BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de aproximativ 8 miliarde de euro.