Parca ar fi o eternitate, de atunci! Din vremurile de mult apuse ale alegerilor, cind specialistii in evaluari pre si post-electorale incercau sa gaseasca "reteta fericirii" pentru politicieni in cautare de mandat. O si gasisera: "Agenda cetateanului".

Vrei sa fii ales, ocupa-te de ea, fa ceva! Daca nu poti, macar vorbeste despre ea! Iar daca nici exercitiul acesta nu-ti este la indemina, lasa macar impresia ca o tii la inima si ca adormi noaptea cu capul pe ea!

Agenda cetateanului este o abstractie. In realitate, fiecare om are problemele si agenda lui, iar sansa ca temele sa se suprapuna, ori ierarhia interesului pentru ele sa fie aceeasi, este relativ mica. Cu toate acestea, un numitor comun exista.

In cazul cetateanului traitor in Romania, temele comune se invirt in jurul supravietuirii: Am sau nu ce sa pun pe masa azi? Am sau nu un acoperis deasupra capului? Am sau nu de unde sa cistig, ori sa iau, banii pentru ca sa mai traiesc si miine? Ma mai tin hainele si pantofii iarna asta? Ce sa platesc luna asta: intretinerea sau medicamentele?

De unde sa mai pun ceva de-o parte, ca sa fie de pe urma mea macar cit pentru pomana orinduita de datini! Tot in registrul supravietuirii se consuma si relatiile cetateanului cu autoritatea, oricare ar fi ea. Intrebarea cheie este una singura: Si, pe urma, ce-o sa-mi mai ia! Ca, de dat, nu prea se intimpla, iar daca se intimpla, se aplica si mai abitir prima intrebare!

Fac un inventar al marilor teme din care se hraneste politica la noi, de la alegeri incoace: sa-i schimbam, ori sa nu-i schimbam pe cei doi presedinti ai Parlamentului? Sa-i schimbam acum, ori mai tirziu, pe sefii serviciilor secrete? Se uneste, ori nu se uneste PNL-ul cu PD-ul? Se naste, ori nu se naste un partid popular? Sa facem, ori sa nu facem alegeri anticipate? PSD cu sau fara Iliescu?

Cine i-a rapit si cine i-a salvat pe turisto-ziaristii nostri la Bagdad? Cine va arde pe rugul ridicat in graba de justitie coruptiei: ai lor sau ai lor?

Care mai este scorul in meciul de divizia intii Basescu-Tariceanu, ori in cel de divizia onoare, Bodu-Becali? Cine va fi noul sef al Federatiei de Fotbal? Ce culoare au, cu adevarat, ochii unei blonde consiliere prezidentiale si ce afaceri mai invirte sotul ei, un om atit de fericit? Ce a mai discutat Presedintele la Golden Blitz?

Cind va fi gata podul de la Maracineni? A dat sau n-a dat Premierul cu telefonul in blidele justitiei? Ne da ori nu ne da Europa cinci-ul de trecere? Si, cam atit!

Acum, drept este ca politicienii sint si ei cetateni, ca si noi. Au, deci, agenda lor! Preocuparile lor! Ceva parca nu se leaga, totusi! Sa fie doar o impresie personala sau agenda cetateanului a devenit paralela cu inaltele preocupari ale politicii, mai ceva ca in teoremele lui Euclid?

Stiu, o sa mi se spuna ca nu politica si nici mai marii tarii nu sint cei care trebuie sa-mi puna mie piinea pe masa, ori sa-mi cumpere haine, ori sa-mi plateasca intretinerea si scoala. Asa este! Dar, atunci, ramin doua intrebari greu de deslusit: de ce politicienii nostri continua sa se comporte, cind vine vorba de teme si campanii electorale, ca si cind ar putea sa faca ceva pentru mine?

Si, daca tot nu pot, ba mai mult, nici nu au vreo obligatie sa faca ceva pentru mine, de unde decurge obligatia de a le intretine huzurul din ce-i al meu?

Capacitatea nelimitata de aberatie a politicii la noi, in raport cu problemele oamenilor, deci ale tarii, nu este intimplatoare si nici nu tine de personajele care joaca azi vodevilul puterii. Ea are radacini adinci, din care rasar fara oboseala buruienile in care am ajuns sa ne impleticim picioarele.

Politica bate cimpii linistita la noi, cu mai multa sau mai putina gratie, in primul rind pentru ca cei cu puterea votului in mina nu cer si nici nu asteapta nimic serios de la ea. Nu se poarta ca un stapin cu sluga lui, ci ca o sluga bagata la stapin.

Resemnata, cu capul plecat, scufundata in inertia asteptarii si tresarind doar la urmatoarea lovitura de bici, care o sa mai miste nitel carul din namolul gros al lincezelii.

Oricine cauta o reteta a fericirii. La noi, doar politicienii pot sta linistiti, o au! Se cheama "Agenda cetateanului"!