Medicii din spitale sint chemati de Sorin Oprescu sa se solidarizeze impotriva reformei propuse de ministrul Nicolaescu. Printr-un discurs cu tente proletare, Oprescu spune ca este posibil ca spitalele sa intre in greva. Amenintati de zvonuri ca deja li s-au gasit inlocuitori, directorii de spitale se vor intilni vinerea viitoare la Palatul Patriarhiei pentru a hotari cum vor protesta.

„Noi ne aparam onoarea si demnitatea noastra. Daca nu sanctionam incriminarea sistemului medical, cred ca ne vom merita soarta. Ministrul Nicolaescu minte cind spune ca medicii din tara il sustin pentru a scapa de feudali!", le-a spus Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si al Spitalului Elias, colegilor sai bucuresteni.

„Reprogramati operatiile si veniti!"

In calitatea sa de presedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti, Oprescu a lansat ieri, la sendinta acestui organism, un apel catre colegii sai pentru a face front comun impotriva legilor propuse de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

„Vinerea viitoare, sa ne stringem cit mai multi la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor, de la Palatul Patriarhiei, pentru a prezenta un punct de vedere comun in privinta reformei. Medicii din Bucuresti trebuie sa vina, chiar daca isi reprogrameaza operatiile pentru luni, sau le fac de joi. Liniile de garda nu trebuie sa fie afectate", a adaugat Oprescu.

De asemenea, el a trimis deja o scrisoare catre rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Florian Popa, prin care ii cere acestuia sa constientizeze cadrele didactice din invatamintul medical. „Sa se citeasca scrisoarea la raportul de garda tuturor medicilor cu grad didactic. Chiar si rezidentilor.

Avem nevoie de o prezenta fizica si activa in ceea ce se doreste sa se faca in sistemul universitar prin legile propuse de ministrul Nicolaescu", si-a continuat senatorul PSD apelul.

Greva daca nu cade la pace cu Nicolaescu

In cazul in care propunerile Colegiului Medicilor catre Nicolaescu nu vor fi acceptate, Sorin Oprescu nu exclude posibilitatea intrarii medicilor din spitale in greva: „Se va vedea ca fara noi nu se poate. Vor fi asigurate doar serviciile de urgenta. Noi nu avem nevoie de avocati. Cei mai buni avocati ai nostri vor fi pacientii".

Florian Popa l-a sustinut pe Oprescu in demersul sau, accentuind ideea ca „trebuie sa militam mai ferm pentru a-i face pe cei din minister sa inteleaga faptul ca radicalizarea dialogului poate duce la nenorociri". Astfel, rectorul UMF „Carol Davila" a precizat ca in prezent se creeaza senzatia ca doar unii medici isi spun punctele de vedere pentru ca ar lupta pentru interese personale.

„Ma gindeam, mai demult, ce s-ar intimpla daca ne-am da cu totii demisia in grup? Probabil ar fi mai rau!", a tras concluzia Popa.

Monica a aflat ca exista deja liste cu noii directori de spital

„Se zvoneste ca exista deja liste cu noii manageri de spitale si ca au trimis oameni in Germania pentru a cauta firme de management", afirma ingrijorata Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. Tot ea se arata profund afectata de soarta personalului din spitale, care isi va pierde locul de munca in urma reformei.

„In spitalul la care sint directoare, exista cel mai vechi contabil-sef din Romania. E acolo de 40 de ani. Om ca el nu o sa mai gaseasca" , avertizeaza Pop. Una dintre cele mai vehemente contestatare ale masurilor propuse de ministrul Eugen Nicolaescu, Monica Pop, spune ca va fi si ea prezenta la intrunirea de la Palatul Patriarhiei.