Un studiu privind economiile, investitiile si comportamentul financiar al populatiei din opt state care au aderat recent sau sunt in proces de aderare la Uniunea Europeana, realizat de Grupul UniCredit, releva ca romanii sunt printre cei mai saraci si au cel mai mic grad de indatorare fata de restul tarilor cuprinse in aceasta analiza.

Datele despre Romania au fost comparate cu cele despre Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Slovacia, Ungaria si Turcia.

Potrivit studiului, averea financiara a romanilor a avut un ritm mediu anual de crestere de peste 36%, mult mai bun fata de celelalte sapte tari, dar si fata de statele din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea insa, ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a acumularii financiare brute a romanilor a crescut de la 14% in anul 2000 la doar 17% in 2004, nivel sub media din regiune, care a urcat in acelasi interval de la 45% la 52%.

Acumularea financiara a populatiei reprezinta diferenta dintre acumularea bruta si nivelul indatorarii.

Studiul UniCredit evidentiaza ca, anul trecut, capitalul brut acumulat de un roman se situa la 466 euro, valoare care reprezenta 44% din capitalul acumulat de un cetatean bulgar, 20% din media pe cap de locuitor din celelalte sapte tari analizate si doar 1% din media a 15 tari din Uniunea Europeana.

Sub aspectul indatorarii, Romania se situeaza tot pe ultimul loc comparativ cu statele cuprinse in analiza, cu un nivel de 143 euro/locuitor, care reprezinta 27% din media din regiune.

"Cu toate acestea, expansiunea rapida inregistrata pe piata creditului de retail in perioada 2000-2004 a determinat cresterea gradului de indatorare a romanilor de la 1% din PIB in 2000 la 5% in 2004. Nivelul este relativ redus comparativ cu media de 12% a regiunii si cea de 63% inregistrata in 15 state din UE, ceea ce indica existenta unui potential inca insuficient exploatat.

In consecinta, cresterea indatorarii a determinat o reducere a ponderii nivelului acumularii financiare nete Ð diferenta dintre acumularea bruta si nivelul indatorarii in PIB Ð de la 14% in 2000 la 12% in 2004", se arata in studiul citat.

Depozitele bancare, preferate pentru investitii

Depozitele bancare sunt, in continuare, produsele preferate de romani, cu o pondere de peste 60% din averea totala a populatiei. Scaderea drastica a dobanzilor la aceste produse, incepand de la sfarsitul anului trecut, precum si impozitarea cu 16% a veniturilor din dobanzi bancare, de la 1 ianuarie 2006, va duce probabil la reorientarea romanilor si spre alte instrumente de investitii.

Fondurile mutuale si asigurarile reprezinta, in Romania, "cenusaresele" segmentului de investitii, cu ponderi de 0,3% si, respectiv, 3,3% in total acumulare financiara a populatiei.