"Ghid Gourmet"- Mic tratat de supravietuire in restaurant

de     HotNews.ro
Luni, 14 noiembrie 2005, 0:00


Editura Nemira publica, in colectia Bonton, volumul "Ghid Gourmet"- Mic tratat de supravietuire in restaurant, de David D'Aprix. Cu o prefata semnata Dan Chisu, Ghidul gourmet se adreseaza celor care merg in strainatate si nu numai.

Citindu-l va veti rafina experientele culinare si niciodata nu veti mai fi stanjenit incercand sa silabisiti meniurile in limbi straine.


"Desi am colindat toata lumea, nu mi-am inchipuit niciodata ca s-ar putea cineva gandi la un asemenea ghid. Sau mai bine zis ca ar putea folosi cineva acest tip de ghid, in locul clasicului ghid de conversatie.

Si, la urma-urmei, de ce ar face-o? „Ce mai faci?" sau „Unde este?" mi se pareau mai importante pentru un turist ratacit prin Paris, Roma sau Barcelona, decat terina de ficat gras de gasca sau rata, nio ki, scris gnochi sau roquefort care se pronunta „roc-fort".

Dupa ce l-am citit, mi s-au confirmat anumite subtilitati pe care le stiam, dar nu eram sigur pe ele: cum sa folosesti tacamurile expuse in fata ta, in cazul in care le recunosti pe toate, cum sa le folosesti in Franta, tara in care nu incalci codul bunelor maniere daca tii ambele maini pe masa, uitand coatele usor sub nivelul mesei, ceea ce in America ar insemna o impolitete, daca una din maini

nu ar fi tinuta in poala.[...]Vei afla citind acest ghid ce este un martini dry si de ce il bea Bond, James Bond, ce sunt gustarile frantuzesti, ce grosime trebuie sa aiba carnea de vita din celebra Parrillada, cat se tine pe gratar in Spania si cu ce sosuri simple, dar deosebit de gustoase, preparate doar din ulei, otet, usturoi si coriandru, se stropesc feliile inainte si in timpul rumenirii

prin sfaraire. Nu vreau sa va povestesc eu cartea, pentru ca deliciul vine din impletirea traducerii fonetice a tuturor formelor de adresare la masa cu istoricul felurilor de mancare prezentate. „Cei care vor citi acest ghid vor fi cuceriti.

Si dupa ce vor avea prima intalnire cu vreun ospatar din lumea larga, uimit de cunostintele lor, vor fi placut surprinsi ca informatiile functioneaza perfect. La intoarcerea in tara vor povesti cat de mirat a fost frantuzul, spaniolul sau italianul de langa masa lor cand au stiut ce sa ceara, ba, mai mult, cum sa pronunte felul dorit.

Si poate, cei care vor asculta povestea lor vor pune si ei mana pe ghid si nu vor mai comanda la restaurant: < O friptura, va rog, si o baterie de vin! >" (Dan Chisu)

Ghidul gourmet va va rafina experientele culinare si niciodata nu veti mai fi stanjenit incercand sa silabisiti meniurile in limbi straine. V-ati intrebat vreodata de unde provine vichyssoise? Cititi rubrica „Stiati?" de la pagina 25 si probabil ca veti fi surprins de ceea ce veti afla.

Inca nu stiti cum se pronunta gnocchi? Deschideti cartea la pagina 123 si va veti lamuri o data pentru totdeauna. Dupa ce veti parcurge sectiunea spaniola/latino-americana, veti citi meniurile tapas ca un veritabil profesionist. Prin urmare, luati acest ghid cu dumneavoastra si veti fi gata sa cinati ca un adevarat cunoscator in orice restaurant din Paris, Roma sau Buenos Aires!
Traducere din limba engleza Adriana Badescu

Puteti cumpara aceasta carte din librarii sau o puteti comanda direct, trimitand un mesaj pe adresa de e-mail: marketing@nemira.ro sau vizitand site-ul www.nemira.ro


















90 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version