Nici nu a aparut bine R520, ca au si aparut informatii legate de R580, urmasul acestuia. Nu este vorba de nimic complet nou, ci de o noua revizie a actualului Radeon X1800, la fel cum a fost R480 (X850) pentru R420 (X800) sau NV35 (GeForce FX 5900) pentru NV30 (FX 5800).

Regula este aceeasi: dupa ce apare un produs high-end, este lansat un derivat al acestuia, ce poate fi cu putin sau chiar cu mult mai rapid, dar nu aduce imbunatatiri arhitecturale semnificative. Sporul de viteza se justifica prin marirea frecventelor sau a numarului de pipeline-uri, eventual prin schimbarea tipului memoriei.

In cazul de fata, despre R580 se spun multe dar nu se cunoaste nimic. Se pare ca ATI „se joaca" cu acest chip inca din luna iulie a acestui an, cautandu-i frecventele optime la care ar putea fi lansat pe piata.

Exista si entuziasti care declara ca acest R520 v2.0 va incorpora 48 de pipeline-uri de pixel, pe langa memoria GDDR4. Daca tipul memoriei e usor de schimbat, un numar urias de pipeline-uri nu numai ca este in mare parte inutil, dar si creste exponential costurile de productie.

Este putin probabil ca procesul de fabricatie sa fie atat de bine pus la punct incat cele 48 de conducte de randare (actualul X1800 are 16) sa poata fi implementate.

Cel mult, vom avea parte de o versiune de tip „Ultra" a lui R580, din care vor vedea lumina zilei cateva mii de exemplare, dar canadienii se vor putea mandri cu cel mai rapid GPU de pe piata, asemenea lui Asus, care detine cea mai rapida placa grafica de pe piata.