Gerhard Plattner, Campionul mondial al condusului economic, va conduce Skoda Fabia TDI, pornind din Hamburg pe un traseu de 18.000 km de-a lungul a 31 de tari europene, avand la dispozitie doar 1000 Euro. Obiectivul sau este de a se intoarce cu ceva bani din cei 1000 Euro disponibili pentru combustibil.

Cat de departe poate ajunge un sofer cu 1000 Euro bani pentru combustibil? La aceasta intrebare va putea raspunde Gerhard Plattner in urmatoarele saptamani. Avand la dispozitie un portmoneu cu 1000 de monede de 1 Euro, recordmen-ul a pornit din Hamburg pe 7 noiembrie intr-un tur de 4 saptamani in Europa, la volanul unei Skoda Fabia.

Datorita anotimpului, masina va fi echipata cu cauciucuri de iarna, care vor mari siguranta dar si consumul de combustibil.

"Rularea cu cauciucuri de vara, mai economice din punctul de vedere al consumului de combustibil, ar reprezenta o neglijare a sigurantei din cauza temperaturilor scazute" afirma expertul in condusul economic care va trebui sa parcurga mai multe mii de kilometri pe drumuri inzapezite si inghetate. Cu toate acestea, el este convins ca va economisi ceva din banii pentru combustibil.

Pentru turul de 1000 de Euro, Plattner a optat pentru o Skoda Fabia TDI hatchback, echipata cu un motor nou in 3 cilindri cu 70 de CP, ajungand la un consum mediu de 4.7 l la suta de kilometri.

Programul acestui tur este foarte incarcat, continand o serie de evenimente pe care va trebui sa le respecte. "Nu va exista timp pentru plimbare", afirma specialistul testelor de consum care va parcurge distanta cu o viteza medie de peste 80 Km/h.

"Dar nu acesta este scopul turului. Mai mult decat atat, vrem sa demonstram ca se poate conduce o Skoda Fabia TDI chiar in conditii nefavorabile in asa fel incat poti pastra sau chiar poti diminua consumul mediu de 4.7 l / 100 km".

Acest lucru va fi necesar, datorita pretului mediu european de 1.2 Euro/l motorina, altfel ca cei 1000 de Euro pentru combustibil pot fi insuficienti pentru turul de-a lungul a 31 de tari.

Ruta stabilita pentru acest tur, il va purta pe Gerhard Plattner din Hamburg in Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Grecia, Italia, San Marino, Liechtenstein, Elvetia, Monaco, Franta, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Olanda si inapoi in punctul de plecare in Hamburg, Germania.

Cine este Gerhard Plattner ?

Guiness Book of Records l-a denumit pe jurnalistul austriac Gerhard Plattner "pilotul absolute al tuturor probelor". Acest titlu l-a primit pentru ca a stabilit atat recorduri de viteza, cat si de consum cum nu a mai facut-o nici un alt pilot pana acum. Iata cateva dintre ele :

- Cel mai economic inconjur al Pamantului prin toate continentele

- Cel mai rapid inconjur al Pamantului in 28 de zile si 16 ore

- Cea mai economica traversare de la Hammerfest (N) la Tarifa (S)

In Romania, Gerhard Plattner a efectuat 2 teste de consum cu Skoda Fabia 1.4 TDI / 75 CP, prima data anul trecut in luna decembrie cand a inregistrat un consum mediu de 3.6 l / 100 km. Al doilea test de consum a avut loc in primavara acestui an, cand Plattner a traversat tara in diagonala.

Rezultatul: un consum mediu de 2.6 litri/ 100 km, pe o distanta de 847 km de drum normal (aproximativ 200 km autostrada, iar restul drumuri de oras si sat, cu coborari si un procent de peste 45% portiuni in urcare (Valea Oltului).