Muncitorii de la Metrou vor sa paralizeze traficul in Capitala, iar minerii cer guvernului trenuri pentru a veni sa protesteze pe strazile bucurestene. Grevele sint planificate chiar de sindicalisii politicieni aflati pe bancile opozitiei. Senatorul PSD Ion Radoi, liderul muncitorilor de la Metrou, vorbeste de „ideologia social-democrata a sindicatelor

Sindicalistii de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), condusi de senatorul PSD Ion Radoi, ameninta ca vor opri miine metroul bucurestean, intre orele 4.00 si 16.00. Zile la rind, senatorul PSD lider de sindicat a negociat cu reprezentantii Ministerului Transporturilor marirea salariilor muncitorilor de la Metrou cu cel putin 20%, dar nu a obtinut nimic. Motiv pentru care, de miine, Metroul intra in greva pe termen nelimitat.

Radoi a gasit legatura dintre politica si sindicate

Greva vine dupa o pauza in perioada guvernarii PSD, ultima greva la METROREX fiind in 1999, cind Traian Basescu era ministrul Transporturilor. Dar Ion Radoi, liderul sindical devenit senator PSD, sustine ca, in timp ce ani la rind guvernul Nastase le-a acceptat maririle de salariu, in prezent, guvernul Tariceanu nu le-a dat nimic in plus.

Cit priveste legatura dintre politica PSD, al carui senator este, si politica sindicatelor, Ion Radoi a gasit o conexiune. „Sindicatele fac politica sociala si nu pot sa aiba alta ideologie decit social- democratia, iar daca partidul vrea sa-si respecte aceasta ideologie, este clar ca va deveni un partid sustinut de sindicate la modul general", spune senatorul PSD Ion Radoi.

Dar el sustine ca PSD, partidul din care face parte, nu are nici o legatura cu greva pe care vrea sa o declanseze la Metrou. „Nu am avut nici o discutie cu domnul Geoana pe aceasta tema, doar in plenul Senatului am facut o declaratie politica despre relatiile sociale", spune Radoi.

La rindul sau, liderul PSD Mircea Geoana afirma ca i se pare normal ca un lider sindical sa fie si senator al unui partid. „Este ceva normal, iar partidul nu are nici un amestec in aceasta greva. Am discutat cu domnul Radoi, dar numai lucruri politice, nu despre greva, spune Mircea Geoana.

Citeste articolul complet in Cotidianul