In campania declansata pentru a convinge pe toata lumea, dar in primul rind Uniunea Europeana, ca in Romania a sunat ceasul coruptiei, Procurorul sef al Departamentului National Anticoruptie a anuntat, zilele trecute, ca, in perioada urmatoare, se vor face publice numele celor cinci mari corupti din Romania.

Desi nu avem o incadrare mai exacta in timp a sintagmei "perioada urmatoare", ne imaginam ca nu poate fi vorba decit de un moment relativ apropiat, motiv pentru care apreciem ca informatia furnizata este absolut de senzatie.

Daca declaratiile lui Daniel Morar s-ar fi oprit aici, am fi putut sa ne ducem seara linistiti la culcare, cu reconfortantul sentiment ca, in sfirsit, se adevereste un lucru bine stiut si anume ca atunci cind se vrea, se poate si ca pina si in lupta impotriva marii coruptii exista ac pe masura, daca doresti sa-l gasesti.

Din pacate, interventia d-lui Morar, facuta pe postul national de radio, a continuat cu o serie de "precizari", care nu numai ca nu aduc un plus de claritate, dar dau nastere la nedumeriri dintre cele mai greu de deslusit.

In primul rind, nu stim pe ce scala opereaza seful DNA, daca este vorba de titularii a cinci dosare grave de coruptie sau chiar de persoane care, prin faptele lor, se plaseaza in fruntea marilor corupti.

Cita vreme, insa, "marii corupti" formeaza o multime vida, cita vreme nu avem nici macar un "mare corupt" dovedit, calificativul aplicat celor pe care ii are in vedere Morar este destul de ambiguu, de putin convingator.

Apoi, aflam ca dosarele respectivilor caizi sint inca in lucru si ca se spera ca vor fi finalizate pina in februarie 2006, in masura in care acest lucru va fi posibil.

Prin urmare, este vorba de niste dosare aflate in stare de cercetare; o cercetare care, pina in prezent, intelegem ca lasa sa se intrevada perspectiva unor vinovatii penale greu de contestat, dar in care nimic nu exclude o spectaculoasa rasturnare de situatie, respectiv producerea unor noi probe de catre cei suspectati si care, din acel moment, sa dea un cu totul alt curs lucrurilor.

Pe ce se bazeaza procurorul sef in promisiunile in care se hazardeaza ramine pentru noi o taina la care nu avem acces.

In sfirsit, oricit de impresionant ar fi iuresul cu care lucratorii DNA se daruie finalizarii dosarelor in lucru, "februarie 2006" este o data posibila, dorita, dar nicidecum ferma. Si nu numai ca nu este batuta in cuie, dar, de fapt, nimeni nu poate anticipa cu certitudine concluzia la care se va ajunge la finalul cercetarilor.

Nici din punctul de vedere al DNA si, cu atit mai putin, nu se poate face nici o predictie asupra sentintei definitive si irevocabile pe care urmeaza sa o pronunte Justitia, la capatul unor procese care se vor intinde pe ani. Pina in momentul pronuntarii acelei sentinte, nimeni nu poate fi ireversibil declarat Vinovat.

Cazurile in care Parchetul, oricare a fost el, a ajuns triumfator la o concluzie si Justitia a infirmat-o, fara sa clipeasca macar, sint prea multe si de ampla notorietate pentru ca toate cele spuse mai sus sa nu ne puna in dificultatea de a intelege ratiunile pentru care Daniel Morar si-a permis sa se lanseze in afirmatii greu de sustinut si greu de acceptat.

Practica "cincinalurilor realizate in patru ani si jumatate" ne este inca dureros prezenta in minte, ca sa puteam accepta senin jocul cu declaratii care, poate, la Bruxelles sa fie receptate cu un anumit binevoitor optimism, dar pe care nu putem renunta sa le trecem printr-o simpla si elementara analiza logica.

Este seful DNA in situatia de a-si fi spulberat orice indoiala asupra felului in care, intr-un final, Justitia se va pronunta? E treaba lui.

Dar, cita vreme "Grupul celor cinci", de care vorbeste astazi, este nedovedit, cita vreme oamenii in cercetarea DNA beneficiaza din plin si neconditionat de prezumtia de nevinovatie, orice angajament privind o proxima devoalare publica a vinovatiei lor este hazardata si nu poate fi luata in serios.

Cum isi permite un om aflat in fruntea unei institutii de la care se asteapta atit de mult, intr-un deplin respect fata de Lege, asemenea surprinzatoare derapaje, este o chestiune la care, oricite eforturi am face, nu putem gasi un raspuns satisfacator.

E motivul pentru care ne adresam direct d-lui Daniel Morar, seful Departamentului National Anticoruptie, si ii cerem sa ofere opiniei publice toate clarificarile necesare, legat de declaratiile facute pe postul national de radio.