Umar la umar, Dan Voiculescu si Calin Popescu Tariceanu lucreaza intens la cel mai spectaculos rebranding de pe piata de cincisprezece ani a partidelor politice romanesti.

Inevitabilul Voiculescu s-a produs. A facut-o undeva pe malul marii, la sfirsit de saptamina, in vecinatatea plina de sens a unei onomastici petro-liberale. „Domnul Tariceanu poate conta pe sprijinul Partidului Conservator", anunta domnul Voiculescu usor efuzionat de sampania domnului Patriciu servita in onoarea celor 10 anisori ai Petromidiei.

Pentru cei cu memoria intacta, declaratia de profunda amicitie cu premierul a liderului conservator nu contine nici o surpriza. Axa Tariceanu-Voiculescu fusese inaugurata oficial inca de la inceputul toamnei, la Sofia, cind cu Congresul liberalilor europeni.

Tocmai refuzat de PPE, partidul lui Voiculescu a gasit in liderul PNL un avocat mai mult decit devotat. Gratie miinii intinse de Tariceanu, PC are deja in ranita bastonul de partid liberal european. Daca e sa vorbim totusi de o surpriza, aceasta e de ghicit in ceea ce inca nu spune nici Dan Voiculescu, nici Calin Popescu Tariceanu, dar la care ambii lucreaza intens.

La cel mai spectaculos rebranding de pe piata de cincisprezece ani a partidelor politice romanesti. Procesul debuteaza cu o inmormintare. Dupa un an de guvernare, PNL se intoarce grabit spre procentul care avea sa solicite, la un moment dat, implantul la virf al solutiei Stolojan.

Ultimul sondaj INSOMAR inca ne mai indica un PNL de vreo cincisprezece procente, dar pe o tendinta cert negativa. Problema nu tine de asa-zisa „erodare fireasca" a oricarui partid aflat la guvernare. Alianta D.A., pe care liberalii o impart cu PD, ar fi votata in continuare de peste 45 la suta din electorat, un scor mult peste cel cu care a intrat acum un an in Parlament.

Prin urmare, problema nu trebuie cautata la electorat, ci la partid. Sau, mai precis, la ce mai vede electoratul invitat sa-si recunoasca partidul. Ii vede des pe Ludovic Orban, pe Dinu Patriciu, mai nou pe un Crin Antonescu, pe Puiu Hasotti, pe Norica Nicolai, pe Teodor Melescanu sau pe Radu Cimpeanu.

Citi dintre cei care au pus, acum mai putin de un an, stampila de vot pe dreptunghiul cu PNL-PD se regasesc in aceste personaje? Fie si doar la acest nivel, al purtatorilor de mesaj public, avem deja o schimbare de identitate a PNL.

Rebrandingul de care vorbeam e insa o treaba cu mult mai serioasa si aici tot Voiculescu ne ofera un indiciu. Umar la umar cu prietenii Tariceanu si Patriciu, liderul PC ne vorbeste si despre pasul doi. Despre Dezalianta PNL-PD.

Asigurindu-l pe premier de intregul sau sprijin, Dan Voiculescu ataca in mod paralel adevarata „solutia imorala" identificata de liderul conservatorilor in PD, „un partid care nu are nici o doctrina, nu crede in nici o idee, un partid conjunctural". Seful PC nu vorbeste de unul singur.

Prin vocea sa, noul PNL ne anunta divortul de PD si ne traduce in termeni umani procesul-verbal de constituire a celui mai grandios proiect de partida politico-economico-mediatica din Romania postcomunista.