Interpelat telefonic, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, senatorul Peter Eckstein Kovacs a spus ca UDMR nu se opune ca Legea statutului minoritatilor sa fie modificata conform recomandarilor facute de inaltul comisar OSCE pentru minoritati si ale Comisiei de la Venetia.

"In legatura cu autonomia culturala, este o singura observatie. Sunt nuantate raporturile de competenta intre organele administrative statale, respectiv consiliul autonomiilor culturale, ceea ce este de discutat, se poate face.

Dar, cele doua expertize sunt pentru autonomie culturala, iar discursul PSD-ului, ma rog, a unor reprezentanti, dar si declaratii oficiale ale partidului vorbesc despre altceva. Vorbesc despre segregationism, de federalizare, vorbesc despre altceva, cand este vorba de autonomie culturala, care, prin definitie, nu are o dimensiune teritoriala", a declarat senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

In replica, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a spus ca acceptarea de catre UDMR a expertizelor celor doua institutii europene va schimba si atitudinea social-democratilor, iar "PSD va privi dintr-o cu totul alta perspectiva aceasta lege".

"In conditiile in care acest lucru se intampla si legile devin euroconforme sub aspectul evaluarii celor doua institutii, PSD va aborda extrem de bine aceasta chestiune.

In legatura cu problema autonomiei culturale si teritoriu, deja comisia juridica a Consiliului Europei s-a pronuntat in urma cu doua zile, spunand ca, indiferent de reglementarile nationale nu trebuie sa existe nici o legatura intre conceptul de autonomie culturala, care, in sine, este bun si chestiunea teritoriului", a afirmat Cristian Diaconescu.