Romanii migreaza intr-un ritm tot mai rapid catre servicii care asigura mobilitate dar si un control al costurilor (cartelele Prepaid), iar companiile isi doresc mobilitate pentru traficul de voce pentru o mai mare parte dintre angajati. Acestea sunt cateva dintre concluziile unei analize realizate de GTS Telecom Romania.

Potrivit datelor prezentate de GTS Telecom, in prima jumatate a anului 2005, numarul total de conexiuni din sectorul de comunicatii electronice a fost de peste 15,7 milioane de conexiuni. In anul 2004, numarul total de conexiuni, incluzand aici atat numarul liniilor de telefonie fixa cat si numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila a insumat peste 14,6 milioane de conexiuni.

In primul semestru al anului 2005, numarul utilizatorilor de telefonie mobila a depasit 11,3 milioane de consumatori, incluzand aici atat utilizatorii postpaid (abonament) cat si pe cei prepaid (cartela). Romanii se orienteaza din ce in ce mai mult catre servicii care asigura in primul rand un control al costurilor dar si mobilitate si implicit disponibilitate.

Astfel, in prima jumatate a anului curent, numarul utilizatorilor de cartele prepaid a depasit cifra de 7,2 milioane, in timp ce numarul utilizatorilor care folosesc serviciile cu abonament a depasit usor cifra de 4 milioane.

Oricum, piata telefoniei mobile a cunoscut o crestere consistenta tinand cont de faptul ca numai in prima jumatate a anului, numarul de utilizatori a intrecut cifra totala a anului 2004 (peste 10,2 milioane utilizatori).

Referitor la piata telefoniei fixe se remarca o usoara scadere.

La nivelul anului 2004 numarul total de conexiuni la liniile telefonice fixe a depasit 4,38 milioane de conexiuni. In primul semestru al anului 2005, insa, numarul total de conexiuni la liniile telefonice fixe a fost putin peste 4,36 milioane de conexiuni.

In privinta conexiunilor la Internet, in prima jumatate a anului 2005, numarul total de conexiuni a depasit 1,9 milioane, de doua ori mai mult decat volumul total de conexiuni la Internet pe tot anul 2004.

Referitor la traficul de voce, in primul semestru al anului in curs, traficul de voce in retelele fixe a depasit 5,09 miliarde minute, iar in retelele mobile a fost cu putin peste 4,1 miliarde minute. In anul 2004, traficul de voce in retelele fixe a depasit 11 miliarde minute, iar in retelele mobile a intrecut 6,5 miliarde minute.