Potrivit Prime Transaction, sedinta de marti la Bursa de Valori Bucuresti, a fost ceva mai buna decat cea de luni, prin prisma lichiditatii. De asemenea, la Bursa Electronica Rasdaq, sedinta de marti a avut o buna lichiditate, chiar si in absenta actiunilor BIOF, rulajul total depasind 4,5 milioane RON.

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

In sedinta de marti la BVB, Indicii BET si BET-C au crescut de dimineata, dupa care s-au mentinut pe o linie orizontala pana la inchidere, in timp ce BET-FI, in prima parte a sedintei singurul indice cu variatie negativa, a revenit la cresteri spre final, astfel incat a inchis pana la urma pe plus.

Valoarea totala de tranzactionare s-a apropiat de 35 milioane RON, cu un ajutor considerabil din partea catorva transferuri mai mari de actiuni. Pe pietele din regiunea est-europeana au avut loc usoare scaderi astazi, cel putin pana la inchiderea sesiunii BVB.

Datorita faptului ca se afla in plina perioada de derulare a ofertei publice de cumparare lansata de Zentiva NV, Sicomed Bucuresti (SCD) a facut obiectul unor tranzactii mari pe piata principala, astazi fiind atins chiar un volum maxim de la listarea companiei pe bursa, de peste 5 milioane actiuni.

Cursul a stagnat la 1,3800 RON/actiune, insa la jumatatea sedintei, in urma unei tranzactii masive cu 4 milioane de actiuni (aproape 1% din capitalul social) efectuata la acest pret, cursul a scazut la 1,3600 RON/actiune. Si-a revenit rapid la palierul amintit, unde a evoluat fara modificari pana la final.

De la inceputul lunii actiunile SCD au urcat cu 7%, pe fondul lansarii ofertei de cumparare la un pret de 1,3700 RON/actiune.

Din segmentul bancar s-a evidentiat BRD-Groupe Societe Generale (BRD) prin evolutia cursului, avand cea mai mare crestere din randul titlurilor Blue-Chip, de 1,5% la 13,5000 RON/actiune. S-au tranzactionat circa 200 mii actiuni BRD, in valoare totala de 2,7 milioane RON.

Banca Transilvania (TLV), desi mai lichida decat BRD, a avut astazi oscilatii foarte mici in jurul pretului de inchidere de ieri, 1,1800 RON/actiune.

Evolutii de sens contrar au existat in segmentul petrolier, insa un punct comun al celor doua mari companii a fost lichiditatea modesta. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), revenit la tranzactionare, a crescut direct de la deschidere la 0,1090 RON/actiune.

In linii mari pretul a evoluat la acest nivel, insa la final au fost vandute aproape 3 milioane de actiuni pana la pretul de 0,1070 RON/actiune (+0,9%). Rulajul total a fost de aproape 2 milioane RON, putin mai mare decat la Petrom (SNP), care a deschis pe scadere, si-a revenit la jumatatea sedintei insa la final a scazut din nou inchizand la 0,4230 RON/actiune (-0,5%).

Referitor la SIF-uri, actiunile SIF au inceput sa creasca doar in a doua parte a sedintei, iar la final nu mai era niciuna pe scadere. Cea mai tranzactionata a fost SIF Transilvania (SIF3), cu un rulaj de 6,9 milioane RON, datorat unei tranzactii mari, cu 3 milioane de actiuni, un ordin mare plasat la vanzare care si-a gasit intr-un final cumparator.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Sedinta de marti a avut o lichiditate buna, chiar si in absenta actiunilor BIOF, rulajul total depasind 4,5 milioane RON. Asta datorita unei tranzactii masive, cu un pachet de 11,1 milioane actiuni Ardaf Cluj-Napoca (ARDF), ce reprezinta 4,4% din capitalul social, tranzactie efectuata pe piata principala, la un pret de 0,3000 RON/actiune (+11,1%).

Astfel, cu un rulaj de 3,85 milioane RON, ARDF a devenit de departe cel mai tranzactionat titlu de la BER. Cursul a inchis la 0,2910 RON/actiune, in crestere cu 7,8% fata de sedinta anterioara.

La prima categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost Electromagnetica Bucuresti (ELMA), cu un rulaj de aproape 70 mii RON. Cursul a crescut la maximul de 0,4090 RON/actiune (+13%), unde a si inchis. De la inceputul lunii titlurile ELMA au urcat cu 16,5%, insa numai astazi lichiditatea a fost mai buna.

De asemenea, Mecanica Ceahlau (MECF) a avut o lichiditate buna, valoarea totala de tranzactionare ridicandu-se la 205,2 mii RON. Vanzari repetate la preturile cumparatorilor au dus cursul pana la un minim de 4,700 RON/actiune, unde s-a transferat si un pachet mai mare, de 23500 actiuni.

Insa in conditiile unui spread mare, o ultima tranzactie de cumparare a facut la titlurile MECF sa inchida la fel ca ieri, la 5,2500 RON/actiune.