Ipoteza: un grup de parlamentari PD, intarit de citiva liberali scapati de sub supravegherea lui D. Patriciu, sesizeaza Curtea Constitutionala. PSD vrea sa schimbe presedintii Camerelor. Berceanu si Musca trebuie inlaturati. Ce ar fi facut Curtea cu aceasta sesizare? Ceva imi spune ca ar fi respins-o, incuviintind inlocuirea presedintilor de Camera.

In rezumat, Curtea ar fi procedat exact pe dos decit a facut-o ieri, cind a aparat brav scaunele pe care stau insurubati Nastase si Vacaroiu. Decizia de ieri e exemplul perfect de esec al unui sistem prin propriile institutii. Tot ea ne ajuta sa pricepem cum anume poate fi discreditat sistemul democratic-legal prin propriile instrumente.

Primul si cel mai pervers lucru care trebuie remarcat e ca decizia de ieri a Curtii e corecta. Parlamentarii Aliantei D.A. au incercat o mutare complicata si vulnerabila. Inlocuirea presedintilor Camerelor nu a fost decit acea varianta obscura de joc, nascuta din blocarea singurei si adevaratei variante: alegerile anticipate.

Din acest punct de vedere, Alianta si, in genere, politica romaneasca au fost judecate si amendate, mai intii, de un juriu intrunit la Snagov, in componenta Tariceanu-Imre-Patriciu. Odata blocata varianta alegerilor anticipate, Alianta s-a refugiat pe trapez si a incercat acrobatia cu modificarea Regulamentelor Camerelor. A fost un calcul gresit.

Infidelitatile legale ale lui Adrian Nastase sint de gasit in strada Zambaccian, nu in Camera.

Eroarea Aliantei a dat Curtii Constitutionale ocazia unei victorii usoare. Decizia Curtii e corecta, desi numai in sensul in care 1% dintre amenzile aplicate de militienii lui Ceausescu erau intemeiate. De altfel, Curtea are destule legaturi de atitudine si utilitate cu corpul profesional amintit. Am ajuns la natura interna a Curtii.

Realitatea juridica a Romaniei candidat european e, pur si simplu, absenta Curtii Constitutionale. Locul acesteia e ocupat de un grup de veterani ai justitiei comuniste, recuperati de PSD, in postura de senatori, ministri si, in cele din urma, judecatori. Curtea Constitutionala nu e nimic mai mult decit ghiseul care primeste si rezolva favorabil plingerile partidului tutelar.

Cu exceptia Muzeului Antipa, nici un alt asezamint public romanesc nu aduna mai multi dinozauri. Imaginati-va ca exponatele de la Antipa ar avea puterea de a dicta programul muzeului, costul biletelor de intrare si comentariile vizitatorilor. In aceasta situatie se afla Curtea Constitutionala.

Nicolae Cochinescu, de pilda, s-a pregatit pentru statul de drept, vreme de 27 de ani, intre 1962 si 1989, in sistemul Procuraturii socialiste. Ion Predescu a absolvit Facultatea de Drept, in 1951, la ora de maxima modernizare a institutiei. Ioan Vida, ne spune fisa biografica oficiala, a lucrat intre 1977 si 1988 la o misterioasa Academie de Studii Politice.

L-a ferit oare aceasta sinecura de contactul cu opera marelui jurist Stefan Gheorghiu? Acsinte Gaspar s-a familiarizat cu Dreptul de stat, intre 1965 si 1989, in cadrul Consiliului de Stat.

Cel mai insemnat efect al deciziilor recente ale acestui grup vetust si ipocrit nu sint fisurile in reforma Justitiei, asa cum fusese ea proiectata impreuna cu Uniunea Europeana, si nici eternizarea lui Nastase si Vacaroiu, la concurenta cu Sfinxul si Casa Poporului. Adevaratul efect e prelungirea coruptiei, pe care sistemul de stat romanesc sustine ca o combate harnic.

Atita vreme cit Curtea va functiona in regim de gasca si va face din lege o suma de contracte favorabile PSD, cetateanul de rind se va simti eliberat de obligatii.

De ce ar respecta el legea, cind, nefiind tocmai idiot, poate vedea cu ochii lui ca Papii legii romanesti sint si primii ei proxeneti? Coruptia nu e nimic altceva decit o forma de separatism, in care grupuri sociale mari decid sa lucreze in propriul sistem, dupa ce s-au convins ca legea nu are rol si greutate. Curtea Constitutionala e autoarea unui dezastru.

Membrii Curtii sint fideli unui grup oligarhic si mitocanesc local. Daca si-ar fi inchiriat judecata strainilor, de pilda, purificatorilor musulmani, Romania ar fi, deja, in bratele legii islamice, Sharia. Nu s-a intimplat asa. Palida consolare! Acum si aici, Curtea Constitutionala isi corupe propria tara. Cu vicii vechi si oameni incremeniti. In mod absolut.