Social-democratii au descoperit punctul sensibil al proiectului de buget: premierul Tariceanu a promis ca va aloca 5% invatamintului, dar, in ceea ce s-a prezentat Parlamentului, Educatia apare tot cu 3,9%. De aici PSD trage doua concluzii: ori primul ministru i-a mintit pe profesori, ori exista un al doilea proiect de buget, in umbra.

Oricum, opozitia va vota contra proiectului.

Premierul Tariceanu a precizat ca nivelul de 5% pentru invatamint a rezultat dintr-un acord cu sindicatele si ca bugetul prezentat in Parlament va fi discutat in forma aceasta, cu 3,9%, inaintata de guvern.

Premierul Tariceanu a declarat ca a obtinut acordul ministrului finantelor publice ca va finanta proiectele de dezvoltare in invatamint care au fost promise profesorilor si care fac diferenta dintre suma din buget reprezentind 3,9% si cea de 5% care face subiectul controversei.

Se intelege de aici ca banii promisi in plus sindicatelor sint doar potentiali - ei ar putea sa existe, dar conditionati de existenta proiectelor. Tariceanu nu a precizat care ar fi sursa de finantare a acestui supliment. Putem imagina ca banii ar putea proveni din programe internationale ori din vinzarea BCR.

PSD nu accepta insa astfel de explicatii. Atitudinea PSD pare sa aiba o strinsa legatura cu protestele din strada ale sindicatelor. Ele vin sa puna gaz pe foc atunci cind totul parea ca se va linisti, dupa ce profesorii fusesera cit de cit satisfacuti de promisiunea investitiilor in invatamint.

Consecinta nu putea sa fie decit una: incurajati si de situatia din Parlament, sindicatele din invatamint continua greva.

Nicolae Mardari

Scenarita: Basescu si PSD au acelasi interes - sa sprijine protestele

Ca de fiecare data cind apar conflicte sociale de proportii se fac si scenarii privind implicarea partidelor politice. In situatia actuala, cind nu este declarata oficial o greva generala dar protestele au cuprins toata tara, cei dintii ies la atac social-democratii.

Un studiu al Institutului Social Democrat avertizeaza PSD asupra "intensificarii comportamentului autoritar" al lui Traian Basescu. Specialistii institutului considera ca seful statului ar fi instigatorul grevelor, prin aceasta intentionind sa dea o "lovitura de stat sindicala". Adica sa spulbere guvernul Tariceanu prin scoaterea oamenilor in strada.

Acceptind teoria ca Basescu ar avea interes sa rastoarne guvernul, observa ca, tot asa, si PSD ar putea avea interes sa produca alegeri anticipate. Tema anticipatelor a fost relansata de Mircea Geoana, probabil in speranta ca-si va mai inviora putin membrii de partid.

In contextul in care Curtea Constitutionala a decis ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu ramin la conducerea Parlamentului, caderea Proiectului de buget pe 2006 prin presiunea strazii ar contribui decisiv la dezechilibrarea Guvernului. Ba, chiar, in primavara am putea avea anticipate...

Dincolo de orice speculatii, sint citeva aspecte care merita scoase in evidenta. In primul rind actiunile sindicale sint mult prea concertate pentru a fi intimplatoare concomitenta lor. Ele par ca s-au nascut toate dintr-un buget de stat prost facut, care ii lasa pe oameni muritori de foame.

In al doilea rind, aproape ca niciodata pina acum, satisfacerea unei parti a cererilor nu a condus la stingerea conflictului. Sa fie iar din intimplare? Poate ca mai curind ar fi o intimplare daca politicul nu si-ar fi bagat coada...

Nicolae Mardari