Revista „Capital" a lansat ieri a patra editie a topului celor mai bogati romani. „Topul Capital" se remarca, printre altele, prin cresteri sau caderi importante ale celor mai bogati oameni de afaceri, precum cea a lui Dascalu pe de o parte, si a lui Hayssam, pe de alta.

Cea mai spectaculoasa crestere, in termeni procentuali, apartine unuia dintre cei mai importanti oameni de afaceri care au aparut in Generatia Asteptata. Este vorba de Iulian Adrian Dascalu, unul dintre cei mai mari operatori de pe piata imobiliara din vestul tarii.

Cresterea inregistrata de averea lui Dascalu este de peste 500% si este motivata de finalizarea uneia dintre cele mai mari investitii imobiliare din vestul tarii, Iulius Mall din Timisoara. „Nu vreau sa ma opresc aici", declara Iulian Dascalu, „vreau sa imi extind afacerile in general in orase cu peste 200.000 de locuitori. Voi deschide magazine si in Constanta, si Galati, in viitorul apropiat".

O alta crestere importanta este cea a lui Sorin Ghite. Vinzarea operatorului de televiziune prin cablu Astral Telecom i-a adus acestuia o crestere a averii de 300%.

O alta crestere de 300 de procente a averii este cea a lui Horia Ciorcila. Acesta a fost unul dintre investitorii la Astral Telecom si Banca Transilvania. Averea acestuia este estimata la aproape 100 de milioane de dolari. Datorita cresterii enorme a pretului la terenuri in zona de nord a Capitalei, patronul Stelei a inregistrat o dublare a averii.

Aceasta a ajuns in 2005 la peste 450 de milioane de dolari. Chiar daca, procentual, cresterea averii lui Ion Tiriac nu este atit de spectaculoasa precum a celor enumerati mai sus, in termeni absoluti insa, sporul de peste 250 de milioane de dolari este cel mai mare al unei averi apartinind unui roman.

Astfel, patronul holdingului Tiriac Auto a ajuns pe primul loc in „Top 300 Capital" cu o avere estimata la aproape un miliard de dolari.

Cei care au iesit pe usa din dos

De departe, cea mai importanta iesire din „Topul Capital" este cea a lui Omar Hayssam. Sirianul cu cetatenie romana era cotat anul trecut la peste 100 de milioane de dolari. Deoarece acesta este inchis sub acuzatia de terorism, iar averea este pusa sub semnul intrebarii de procesele pe care le are, anul acesta nu a mai fost luat in seama.

Hayssam nu este singurul care in acest an nu se mai regaseste in clasamentul celor mai bogati oameni din Romania.

Ion Dumitrache, coproprietarul grupului „2x1 Holding" din Constanta, are mare parte din avere sub sechestru asigurator. Dorin Umbrarescu, altadata abonat la contracte cu statul, acum are de recuperat o creanta de 30 de milioane de dolari de la stat.

Un politician care s-a vazut exclus anul acesta este fostul primar de Bacau, Dumitru Sechelariu. Cu o avere estimata la peste 10 milioane de dolari anul trecut, anul acesta abia a scapat de inchisoare, fiind cercetat in prezent in libertate pentru mai multe infractiuni economice.

Cum au intrat in top

Averile oamenilor de afaceri care au intrat in top au fost evaluate tinind cont de datele de bilant inregistrate in 2004, dar s-a tinut cont si de evolutia afacerilor respective in 2005.

„Baza evaluarii au constituit-o datele furnizate de Registrul Comertului", declara directorul executiv al revistei „Capital", Razvan Corneteanu, „insa am tinut cont si de informatiile oferite de alti oameni de afaceri".

Averea cumulata a celor mai bogati 300 de romani este evaluata la 16 miliarde de dolari. Asta inseamna o crestere de doua miliarde fata de anul trecut. Aceasta suma pare cu atit mai mare cu cit reprezinta peste o cincime din PIB-ul Romaniei. Acesti 300 de oameni de afaceri de succes au impreuna peste 800.000 de angajati. •

Politicienii romani sint bogati

Lista celor mai bogati politicieni din Romania se deschide cu Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, fost PUR. Averea lui Voiculescu este estimata la 350 de milioane de dolari si provine in principal din pachetul majoritar detinut la trustul de presa care contine printre altele postul TV Antena 1.

Urmatorul in top este vicepremierul George Copos, cu o avere estimata la 230-240 de milioane de dolari. Pe locul trei in acest clasament se afla senatorul UDMR Attila Verestoy, acesta fiind urmat de Dumitru Becesenescu, deputat PC. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, se afla pe locul cinci.

Urmatorii sint, in ordine, senatorul PC Corneliu Pascu, cu 20 de milioane de dolari, fostul senator PRM Dorel Onaca, premierul Tariceanu, senatorul PSD Doru Ioan Taracila si, nu in ultimul rind deputatul PNL Ioan Hoban. Topul este inchis de nimeni altul decit Dan Ioan Popescu, avind o avere de 11-12 milioane de dolari. Surprinde lipsa din clasamentul oamenilor politici a lui Dinu Patriciu.

„L-am considerat un politician inactiv", declara directorul executiv al „Capital", Razvan Corneteanu.

Tineri cu multe milioane in cont

Averile oamenilor de afaceri tineri provin din domenii care variaza de la telecomunicatii la sport. Astfel, primul in acest clasament este Zoltan Teszari, in virsta de 35 de ani. Acesta este unul dintre patronii grupului RCS-RDS, a carui avere este estimata la 180-190 de milioane de dolari. Urmatorul in top este Maor Zinger. Omul de afaceri din Brasov detine firma de imobiliare Atlanta House.

Pe locul trei il gasim pe Arpad Paskany, patronul echipei de fotbal CFR Ecomax si al Polus Grup, firma de investitii imobiliare.

Cu detinerea unei averi impresionnate este creditat si Bogdan Dragomir, fiul presedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta are o avere de 27 milioane de dolari.

Alti tineri sub 35 de ani multimilionari sint fratii Robert si Ionut Negoita, proprietarii firmei ProConfort, Janos Kurko, patronul echipei de hochei din Miercurea-Ciuc, Mihai Rotaru, detinatorul firmei de constructii Rotary, si Sebastian Aurelian Ghita, proprietarul IT Asesoft.

Femeile au succes in afaceri

In top 300 gasim doar sapte femei care detin averi de peste 7 milioane de dolari. Cea mai bogata femeie din Romania este Anca Vlad, patroana grupului Fildas, grup ce, impreuna cu companiile Gattefouse din Franta si Biotehnos, a creat un nou brand de produse cosmetice si de nutritie, Naturalis. Grupul are peste 1.100 de angajati si o cifra de afaceri de peste 120 milioane de euro.

Pe locul doi se gaseste Lavinia Huidan, cu o avere de 20-22 de milioane de euro. Patroana Forum Auto, importatorul exclusiv al autoturismelor Volvo, mai detine o fabrica de abrazive la Satu Mare.

Cea de-a treia femeie in top are o serie de activitati ce nu tin de domeniul afacerilor.

Veronica Savanciuc, pentru ca despre ea este vorba, proprietara Lowe&Partners, este singurul roman din consiliul de administratie al Consiliului Investitorilor Straini. Are o avere de peste 16 milioane de dolari. Proprietara Lowe&Partners este urmata in clasament de Antonia Ceposu, Erika Hristea, Maria Grapini si Mariana Braescu.

Vinzari si fuziuni in 2005

Anul 2005 a fost un an al marilor transferuri de proprietate asupra unor firme importante de la noi. Prima astfel de tranzactie ca valoare este vinzarea Astral Telecom catre operatorul multinational UPC. Tranzactia, in valoare de peste 400 de milioane de dolari, a transformat grupul international in cel mai mare jucator pe piata de cablu din Romania.

Omul de afaceri Cristian Burci a obtinut aproximativ 30 de milioane de euro din vinzarea posturilor Prima TV, Kiss FM si Radio Star catre operatorul scandinav SBS.

Alte vinzari de companii romanesti importante au fost, in ordine: vinzarea Productie Ardealul, detinuta in prelabil de catre Staicu Olteanu si Ovidiu Costea catre firma olandeza Orkla Foods, cumpararea de catre Fund V a retelei de magazine Artima si nu in ultimul rind vinzarea Radix si a Credisson unor investitori straini.

Fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac este cea mai importanta operatiune de acest gen de anul acesta. Participatia de 45%, ce apartine fostului tenismen Ion Tiriac din noua banca, este evaluata la 450 de milioane de euro.

Mittal se afla pe locul trei in lume

La nivel mondial, o serie de modificari s-au petrecut in clasamentul Forbes al miliardarilor lumii. Locul intii este inca ocupat de catre Bill Gates, cu o avere de peste 46 de miliarde de dolari. Este urmat la mica distanta de catre Warren Buffet, specialistul in investitii, cu o avere de 44 de miliarde.

Surprinzatoare este insa urcarea in top a proprietarului Sidex, Lakshmi Mittal, care se afla pe locul trei. Averea acestuia este estimata anul acesta la peste 25 de miliarde de euro.

O alta urcare spectaculoasa este cea a lui Carlos Slim Helu. Sud-americanul, cu o avere de aproape 24 de miliarde de dolari, detine una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii din lume, America Movil. Printul Alwaleed Bn Talal Asaud, unul dintre cei mai importanti membri ai familiei regale care conduce Arabia Saudita, se gaseste pe locul patru.

Printre marii pierzatori ai anului se afla familia Walton, proprietara lantului de magazine Wal-Mart, desi acest retailer se afla inca pe primul loc in segmentul sau.

Top 10 cei mai bogati romani

1. Ion Tiriac (sport, bancar, asigurari, comert) - 0,9 - 1 miliard dolari;

2. Iosif Constantin Dragan (distributie si produse petroliere, edituri, transport) - 850 milioane dolari;

3. Sorin Ovidiu Vantu (investitii financiare) - 750 milioane dolari;

4. Fratii Micula (productie) - 700 - 750 milioane dolari

5. Familia Paunescu (hoteluri, mass-media, imobiliare, industrie) - 700 - 750 milioane dolari;

6. Ioan Niculae (comert exterior, asigurari, agricultura) - 500 - 550 milioane dolari;

7. Gigi Becali (sport, imobiliare, industrie) - 400 - 450 milioane dolari;

8. Dinu Patriciu (petrol) - 400 - 450 milioane dolari;

9. Familia Voiculescu (mass-media, comert, agricultura, industrie, imobiliare) - 350 milioane dolari;

10. Dan Grigore Adamescu (imobiliare, asigurari, constructii) - 320 milioane dolari.

Sursa: Top 300 Capital