Presedintele Traian Basescu considera ca actualele miscari sociale se datoreaza absentei unui dialog social consistent intre sindicate, patronate si Guvern, se precizeaza intr-un comunicat de presa al presedintiei, dupa ce miercuri, Traian Basescu, a participat la sedinta Consiliului Economic si Social, pentru a doua oara in acest an.

In opinia presedintelui, acest dialog nu trebuie limitat doar la nivelul Consiliului Economic si Social, ci trebuie extins si la nivel local, teritorial, in judete si localitati.

Presedintele Basescu a insistat asupra responsabilitatii comune, a sindicatelor, patronatelor, Guvernului si cetatenilor, fata de evolutia tarii noastre pana la aparitia raportului Comisiei Europene din aprilie – mai 2006 si a facut apel la solidaritate nationala reala in vederea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.

In ceea ce priveste cheltuielile sectorului public, inclusiv cele pentru salarii, seful statului a adaugat ca acestea nu trebuie sa genereze presiuni inflationiste, care sa puna sub semnul indoielii credibilitatea Romaniei de a putea, printr-o politica economica prudenta, sa intareasca aceste echilibre, precizeaza comunicatul.

In cadrul intalnirii, reprezentantii CES i-au prezentat presedintelui Basescu propunerile pe care acestia le considera necesare, astfel incat institutia sa devina eficienta din punct de vedere al dialogului social. Membrii CES au subliniat, totodata, si unele probleme punctuale din sfera lor de reprezentare in cadrul Consiliului.

Seful statului sustine pozitia reprezentantilor CES, potrivit careia este nevoie de o restructurare a acestei institutii, astfel incat ea sa asigure un dialog social real.

Presedintele Basescu este de acord ca legea de organizare si functionare a CES trebuie modificata, insistand de asemenea asupra ameliorarii reprezentativitatii participantilor in Consiliu, cu precadere a patronatelor, mentioneaza aceeasi sursa.