Cinci dintre primii zece bogati ai tarii au investit in mass-media, releva cel mai recent „Top 300" al revistei „Capital". Dintre persoanele nominalizate in suplimentul aparut ieri pe piata, 25 au facut investitii pe piata presei, averea totala a acestora fiind evaluata la peste 3,3 miliarde de dolari.

Noi in top

Sorin Ovidiu Vantu este incadrat pentru prima data la „Topul celor mai bogati oameni din mass-media", unul dintre clasamentele incluse in editia din acest an a suplimentului revistei „Capital".

Decizia ziaristilor este motivata prin faptul ca omul de afaceri nu a infirmat niciodata articolele aparute in presa care mentioneaza tot mai des implicarea sa in imperiul Petromservice, prin care controleaza Realitatea TV, Radio Total si o retea de radiouri si televiziuni locale.

In topul de specialitate a intrat pentru prima data si Anca Vlad, cea mai bogata romanca si proaspatul presedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Ea a lansat in acest an Senso TV, post de televiziune preluat de operatorii de cablu din Romania si Republica Moldova.

Averi mai mari

Adrian Sarbu este proprietarul de mass-media caruia i-a sporit cel mai mult averea in cursul ultimului an. Cea mai mare parte a sumei suplimentare a venit din vanzarea a 5% din Pro TV SA, pe care fondatorul imperiului MediaPRO le-a cedat catre CME, in doua transe, in schimbul sumei totale de 25 de milioane de dolari.

Ioan si Viorel Micula au avut, in schimb, cea mai mica crestere a averii, situatie asemanatoare cu cea a familiei Paunescu. Nici posturile de televiziune unite sub titulatura Centrul National Media si nici B1 TV nu au confirmat investitiile de la lansare, iar despre fratii Micula circula zvonuri potrivit carora incearca sa gaseasca un cumparator pentru majoritatea proprietatilor din presa.

Topul mass-media

1. S.O. Vantu 750 +50%

2. Fratii Micula 700-750 +7%

3. Familia Paunescu 700-750 +15%

4. Familia Voiculescu 350 +40%

5. Dan Grigore Adamescu 320 +14%

6. Cristian Burci 85-90 +28%

7. Anca Vlad 70-75 +50%

8. Adrian Sarbu 65-70 +75%

9. Valeriu Lazarov 50-55 +22%

10. Silviu Prigoana 30-32 +45%

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei