Explozia preturilor locuintelor construite inainte de 1989 a fost, in ultima perioada, subiectul unor dezbateri aprinse. Un apartament de doua camere de 45 de metri costa 42.000 de euro? Este inadmisibil, ar spune cu naduf multi dintre cei aflati in cautarea unei locuinte.

Vanzatorii sunt insa tari pe pozitii, pentru ca stiu ca cererea este mult mai mare decat oferta, iar atat timp cat exista clienti dispusi sa plateasca pretul cerut, nu au de ce sa-si diminueze pretentiile.

O metoda de evaluare a imobilului o constituie compararea cu altele similiare din aceeasi zona. In functie de dotarile si finisajele proprietatii analizate, se realizeaza corectii in plus sau in minus.

O alta metoda ia in calcul randamentul proprietatii. Adica, pe baza nivelului chiriilor din zona, se calculeaza ce venituri anuale ar putea obtine in acest fel proprietarul apartamentului evaluat.

Cu cat cartierul in care doriti sa va mutati este mai aproape de centru sau dispune de mai multe spatii verzi si centre comerciale, cu atat pretul de achizitie este mai mare.

Citeste articolul integral in Capital