Compania austriaca de asigurari, Wiener Staedtische Allgemeine Versicherung AG, a anuntat joi, ca va cumpara 40% din pachetul de actiuni al companiei israeliene, Kardan Financial Services (KFS), contra sumei de 113 milioane euro, informeaza publicatia Reporter.gr.

Potrivit publicatiei grecesti Reporter.gr, KFS detine 70,24% din actiunile companiei TBIH Financial Services Group NV, care controleaza doua mari companii de asigurari bulgare-Bulstrad si Doverie.

Bulstrad, al doilea mare asigurator din Bulgaria ofera servicii catre 1,35 milioane clienti iar Doverie, lider pe piata asigurarilor de pensii, are aproximativ 1,15 milioane clienti.

Pe piata de asigurari din Bulgaria, Wiener Staedtische mai detine 93,6% din actiunile companiei Balgarski Imoti. In prezent, austriecii intentioneaza sa-si mareasca numarul de actiuni la KFS pana la 50%.

Vestea recentei achizitii a declansat zvonuri pe piata, in legatura cu o posibila fuziune intre Bulstrad si Balgarski Imoti.

Daca acest lucru se intampla, viitoarea companie ar urma sa detina o cota de 18,4% din piata de asigurari bulgara, lucru ce i-ar aduce pozitia a doua in piata, dupa compania DZI. Pe segmentul asigurarilor de viata, fuziunea ar asigura urcarea pe pozitia a cincea, cu o cota de piata de 8,5%.

La sfarsitul lui septembrie 2005, Balgarski Imoti se clasa pe locul 12 pe segmentul de asigurari generale, in Bulgaria, cu o cota de piata de 1,39%, iar divizia de asigurari de viata a detinea o cota de piata de peste 2%.

Recenta achizitie a celor de la Wiener Staedtische se inscrie in strategia de dezvoltare pe termen lung a companiei, orientata in special catre tarile din estul Europei. In urma cu patru luni, compania austriaca a anuntat ca va investi intre 500 si 900 milioane euro in Bulgaria, Romania si Ucraina in urmatorii cativa ani.